Musvalk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Musvalk
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Microhierax fringillarius distribution map.svg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Falconiformes
Familie:Falconidae (Valkachtigen)
Geslacht:Microhierax (Dwergvalken)
Soort
Microhierax fringillarius
(Drapiez, 1824)
Musvalk
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Musvalk op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De musvalk (Microhierax fringillarius) is een van de kleinste roofvogels ter wereld met een lengte van ongeveer 15 cm. Hij komt voor in het Indomaleisisch gebied.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De habitat van de musvalk bestaat uit open plekken en randen van bossen in het binnenland. De soort komt ook voor in gedeeltelijk bebost landbouwgebied, parken en tuinen. In zijn leefgebied moeten dode bomen staan die als uitkijkpunt dienen. De musvalk voedt zich met geleedpotigen, zoals vlinders, libellen en kevers. Hij gaat vrijwel altijd met meerdere vogels op jacht en verschalkt zijn prooi vanaf een uitkijkpunt, waarnaar hij terugkeert om de vangst op te eten.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De musvalk nestelt in oude holen van spechten, die hij ook gebruikt om te roesten. Het legsel bestaat uit vier eieren, maar gemiddeld vliegen slechts twee jongen uit.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De musvalk komt voor in het zuiden van Myanmar en Thailand, in Maleisië en in Indonesië op de eilanden Sumatra, Borneo, Java en Bali.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De grootte van de populatie wordt geschat op enkele tienduizenden vogels. Op de Rode lijst van de IUCN heeft deze soort de status niet bedreigd.[1]