Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
N̂n̂

De (onderkast: ) is een letter die voorkomt in het Latijns schrift die wordt gebruikt in het Mescalero-Chiricahua, het Massa en het Luxemburgs. Het wordt ook gebruikt bij het romaniseren van het Zuidelijk Min en van het cyrillisch schrift. De letter wordt gevormd door het karakter N met een daarboven geplaatste accent circonflexe.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De N̂ wordt gebruikt bij het romaniseren van de taalvariaties die onder het Zuidelijk Min vallen, bijvoorbeeld het Taiwanees.[1] De N̂ wordt tevens gebruikt bij het romaniseren van het cyrillische schrift, waar het volgens de standaarden van de ISO 9 de cyrillische letter Њ vertegenwoordigt. Deze letter wordt gebruikt in het Macedonisch, het Montenegrijns en het Servisch.

In het Luxemburgs wordt de N̂ gebruikt om een nasalisatie van de N weer te geven. Dit geldt overigens ook voor de bij de letter M.[2] De circonflexe kan zich ook over de klinker bevinden om nasalisatie aan te geven. Voor beide gevallen geldt dat de circonflexe slechts zelden wordt toegepast.

Weergave op de computer[bewerken | brontekst bewerken]

De letter N̂ kan worden weergegeven met de volgende Unicode-tekens: U+004E U+0302 (hoofdletter) en U+006E U+0302 (kleine letter). De eerste tekens in de twee reeksen geven respectievelijk de karakters N en n aan, en de laatste tekens geven de circonflexe aan.