Nedap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nedap NV
Beurs Euronext: NEDAP
Oprichting 1929
Sleutelfiguren Ruben Wegman, CEO
Hoofdkantoor Parallelweg 2
7140 AA Groenlo
Werknemers 710
Producten winkelbeveiligingsapparatuur, toegangscontrole, automotivebesturingen, power supplies, veemanagementsystemen, bibliotheeksystemen, zorgregistratie, etc.
Omzet Green up.png€ 171 miljoen (2012)
Winst Green up.png€ 16 miljoen (2012)
Website www.nedap.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Nedap is een Nederlandse, sinds 1949 beursgenoteerde, onderneming actief op het gebied van innovatieve producten (ontwikkeling en productie). De naam staat oorspronkelijk voor Nederlandse Apparatenfabriek.

Geschiedenis[bewerken]

Nedap werd opgericht in 1929, was oorspronkelijk gevestigd in Amsterdam, en verhuisde in 1947 naar Groenlo. Het was één van de eerste bakelietverwerkende bedrijven in Nederland, en maakte ook beltransformatoren. Bakeliet werd aanvankelijk gebruikt voor de productie van elektrisch installatiemateriaal en zelfs deurklinken werden door Nedap geproduceerd. Er werden echter in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw ook al vele elektrische en elektromechanische apparaten gebouwd: wasmachinebesturingen (Miele), elektrische deken besturingen, CV-trafo's, programmaschakelaars, de mechanische stemmachine, ontwikkeld samen met TNO, hoogspanningstransformatoren voor kopieerapparaten, ionisatieunits voor copiers, fluorescentielampbesturingen, ook in elektronische vorm en dimbaar, elektronisch schakelende voedingen, complete machinebesturingen, en scannerbesturingen, magnetisch gestabiliseerde voedingen. Eind jaren zeventig werden de eerste versies van de antiwinkeldiefstal systemen, veecodesystemen, en elektronische stemmachines, de laatste twee met microcontroller technologie vervaardigd.

Heden[bewerken]

Tegenwoordig worden vooral elektronische systemen ontwikkeld en gebouwd. Een voorbeeld daarvan zijn elektronische toegangspoortjes (antiwinkeldiefstalsystemen). Nedap was ook de grootste van twee fabrikanten van stemcomputers die in Nederland in het verleden zijn gebruikt; ook in het buitenland werden Nedap stemmachines gebruikt. Tegenwoordig bestaat het bedrijf uit de onderdelen:

 • Security manangement, AEOS, geïntegreerde toegangscontrole, videomanagement, inbraakdetectie
 • Live stock management, automatisering van een groot aantal processen in en rond het veehouderijbedrijf. Individuele dierdetectie, waarop gebaseerd: voeren, melken, separeren, en bronstdetectie, individuele diermonitoring en beheersing van productie en dierconditie.
 • Retail, is gespecialiseerd in de beveiliging van onder meer drogisterijen, parfumerieën, supermarkten, kledingwinkels. De klantbeleving van de winkel staat voorop.
 • Identification Systems, identificatie en management van van voertuigen en bestuurders
 • PEP, uniek supersnel registratiesysteem voor de uitzendbranche.
 • Healthcare, administratie in de thuiszorg, waardoor de werkers zich op de zorgtaken kunnen concentreren.
 • Library Solutions, efficiënt automatisch systeem voor boekinname, registratie en uitleen voor de bibliotheken.
 • Cimpl, Construction in Metal and PLastic, waar een groot deel van de Nedap-onderdelen worden ontworpen
 • Inventi, produceert hoogwaardige elektronica
 • Energy Systems, maakt een volledige geïntegreerd duurzaam energiesysteem voor thuis mogelijk, met geoptimaliseerde lokale energieopslag.
 • Light Controls, hoogwaardige lampbesturingen, met vermogens tussen 10 Watt en 25 kW, waarmee gebruikers UV_C, metaalhalide, en inductie lampen naar hun wensen kunnen besturen en monitoren, onder meer met het draadloze Luxon Live systeem.

Het hoofdkantoor van Nedap staat in Groenlo. Een belangrijke productie locatie is Inventi in Neede. Verder zijn er dochtervestigingen in België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Verenigde Arabische Emiraten, Nederland en Spanje. Nedap is de grootste implementator van NFC technologie ter wereld, en paste die techniek ook al in 1974 toe (eerste veecode en anti-diefstalsystemen).

Zie ook[bewerken]