New York Shipbuilding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De New York Shipbuilding Corporation (of New York Ship in het kort) werd opgericht in 1899 en opende de eerste scheepswerf in 1900. In Camden, New Jersey op de oostelijke oever van de Delaware bouwde New York Ship meer dan 500 schepen voor de US Navy, de United States Merchant Marine, de United States Coast Guard en andere maritieme bedrijven.

New York Ship bouwde zo ongeveer alles, van vliegdekschepen, slagschepen en cruiseschepen tot simpele sleepbakken en veerponten. Op het hoogtepunt, gedurende de Tweede Wereldoorlog, was New York Ship een van de grootste en meest productieve scheepswerven van de wereld. De bekendste schepen zijn onder meer de torpedobootjager USS Reuben James (DD-245), de kruiser USS Indianapolis (CA-35), het vliegdekschip USS Kitty Hawk (CV-63), het kernaangedreven transportschip NS Savannah en een kwartet van goederen-passagierslijners, bijgenaamd de Four Aces.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog breidde New York Ship snel uit om de orders van de US Navy en de Emergency Fleet Corporation uit te kunnen voeren. Een kritiek tekort aan arbeiderswoningen leidde tot de bouw van Yorkship Village, een gepland dorp van 1000 stenen huizen, ontworpen door Electus Darwin Lichfield en gefinancierd door de War Department. Yorkship Village is nu de Fairview sectie van Camden.

De productie van New York Ship tijdens de Tweede Wereldoorlog omvatte alle negen lichte vliegdekschepen van de Independenceklasse, gebouwd op de lichte-kruiserrompen van de Clevelandklasse, het 35 000 ton slagschip USS South Dakota (BB-57) en 98 LCT's waarvan vele deelnamen aan de landingen op D-Day in Normandië.

Na de Tweede Wereldoorlog leefde New York Ship vooral op orders van de United States Maritime Administration en de US Navy. De werf liet haar laatste civiele schip in 1960 te water (SS Export Adventurer) en haar laatste marineschip in 1967 (USS Camden). De voormalige werf is nu onderdeel van de haven van Camden, met name voor bulkvervoer.

De laatste onderzeeër voor de US Navy was de USS Guardfish (SSN-612) en werd in december 1967 in dienst gesteld. Hoewel de USS Camden het laatst bestelde schip was, werd de Guardfish het laatst geleverde, omdat de bouw tussen 1963 en 1965 stil werd gelegd vanwege het verlies van de USS Thresher. USS Pogy was in aanbouw en werd versleept naar Ingalls Shipbuilding in Pascagoula in 1968 voor de afbouw. New York Ship ging failliet door een gebrek aan orders van de US Navy. Dit was voor een groot deel te wijten aan de steun aan de Nixon-campagne voor het presidentschap, en de orders droogden op kort nadat Kennedy tot president werd verkozen.

Hier gebouwde onderzeeërs hadden de meest perfecte ronde romp door de grote rollers gebruikt in het rollen van HY-80 staal voor de drukromp.

Schepen gebouwd[bewerken]