Nieuw-Loosdrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nieuw-Loosdrecht
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nieuw-Loosdrecht (Noord-Holland)
Nieuw-Loosdrecht
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Wijdemeren Wijdemeren
Coördinaten 52° 12′ NB, 5° 8′ OL
Algemeen
Inwoners
(2008)
5750
Woonplaats (BAG) Loosdrecht
Detailkaart
Kaart van Nieuw-Loosdrecht
Locatie in de gemeente Wijdemeren
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nieuw-Loosdrecht is een dorp in de gemeente Wijdemeren, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Samen met Oud-Loosdrecht vormt het Loosdrecht. Het dorp heeft 5750 inwoners (2008).

Sijpe[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuw-Loosdrecht wordt eind dertiende eeuw voor het eerst genoemd. Het heette toen de Zijpe (Sijpe/Sype/Sipe) en had slechts weinig bewoners.

Oud Loosdrecht[bewerken | brontekst bewerken]

Oud-Loosdrecht een eigen parochie (moederkerk) en was in de Sijpe een kapel. In 1400 werd door Frederik van Blankenheim, bisschop van Utrecht, deze Zijpse kapel tot een zelfstandige parochiekerk verheven. De moederkerk werd de Oude kerck genoemd en de Zijpse kerk dus de Nieuwe kerk. Zo ontstonden de beide dorpsnamen Oud-Loosdrecht en Nieuw-Loosdrecht.

Sypestein[bewerken | brontekst bewerken]

De adellijke familie Van Sypesteyn (spreek uit ‘Siepestein’) meende, dat hun stamouders in de dertiende eeuw een kasteel in de Sijpe zouden hebben gehad en dat de kapel aldaar de slotkapel moest wezen. Dit is nooit bewezen en hoogstwaarschijnlijk niet waar. Niettemin liet de jonkheer begin twintigste eeuw een kasteel bouwen op de plaats van deze boerderij, die schuin tegenover de Sijpekerk stond. Dit werd het huidige Kasteel-museum Sypesteyn. Sindsdien is er steeds verwarring over de uitspraak.

Geboren in Nieuw-Loosdrecht[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In de zuidelijke nieuwbouwwijk zijn de straatnamen naar verschillende klassen van zeilboten genoemd. De straatnaamborden aan het begin en eind van de straat hebben behalve de naam ook een kleine afbeelding van het bij die klasse behorend zeilteken.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nieuw-Loosdrecht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.