Nederhorst den Berg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederhorst den Berg
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Nederhorst den Berg
(Details)
Nederhorst den Berg
Nederhorst den Berg
Situering
Provincie Noord-Holland
Gemeente Wijdemeren
Coördinaten 52° 15′ NB, 5° 3′ OL
Algemeen
Inwoners (2004) 5150
Detailkaart
Locatie in de gemeente Wijdemeren
Locatie in de gemeente Wijdemeren
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nederhorst den Berg is een dorp en voormalige gemeente in de gemeente Wijdemeren, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp heeft, inclusief de omgeving 5150 inwoners (2004) en is onder andere bekend door Kasteel Nederhorst.

Het dorp wordt vaak verkort "Nederhorst" of soms "Den Berg" genoemd, de inwoners "Bergers".

Er zijn verschillende kernen of buurtschappen, waaronder Hinderdam, Horstermeer en Overmeer. De kern Overmeer vormt een onderdeel van Nederhorst den Berg. De nederzetting bij 'de Berg' heette oorspronkelijk Werinon. De kernen Overmeer en Werinon zijn van oorsprong vroegmiddeleeuwse nederzettingen die, in tegenstelling tot nagenoeg alle nederzettingen langs de Vecht (op Dorssen bij Vreeland na) niet aan de westzijde lagen, maar aan de oostzijde. Waarschijnlijk duidt dit op de gescheiden gouw-indeling (Nifterlake) aan weerszijden van de Vecht.

Op 1 januari 2002 werden de gemeenten Loosdrecht, ’s-Graveland en Nederhorst den Berg samengevoegd tot de nieuwe gemeente Wijdemeren.

Nederhorst den Berg is ontstaan op een hoog punt in een bocht van de Vecht (hetgeen een verklaring vormt voor het deel "den Berg" in de naam). Reeds in de 13de eeuw - mogelijk eerder - werd er naast de nederzetting een kasteel gesticht. De dorpsplattegrond is verder tot stand gekomen door de Reevaart die tot de demping in 1969 door het dorp liep. Door zandwinning is het recreatiegebied Spiegel- en Blijkpolderplas ontstaan. Deze plassen worden tegenwoordig gebruikt voor waterrecreatie en zijn omgeven door fiets-, wandelpaden en ruiterroutes. In 2008 is de Gabriel-turborotonde geopend die de Provinciale weg 523 en Provinciale weg 201 met elkaar verbindt.

Horstermeerpolder[bewerken]

De tussen Nederhorst den Berg en Kortenhoef liggende Horstermeerpolder die in 1882 werd drooggelegd heeft nog een typisch agrarisch karakter, kenmerkend voor een nederzetting in een droogmakerij. De polder dreigt anno 2010 deels ontpolderd te worden. De provincie Noord-Holland heeft plannen om het gebied weer deels onder water te zetten. Daar tegen bestaat veel verweer vanuit de bevolking. Actievoerders riepen de Republiek Horstermeerpolder uit en blokkeerden op 22 februari 2010 de enige toegangsweg tot de polder.[1] Alleen auto's met een vlaggetje van de "republiek" werden toegelaten.

Bezienswaardigheden[bewerken]

De huidige protestantse Willibrordkerk is in de 12e eeuw gebouwd op een natuurlijke zandheuvel die is ontstaan uit de resten van een stuifduin uit de laatste ijstijd. De toren en het schip zijn in romaanse stijl opgetrokken en dateren uit de 12de eeuw. De Willibrordkerk kent vermoedelijk een houten voorganger van rond 800 n.Chr., gesticht door Liudger, de bekende prediker die hier te Werinon zijn zetel had. De heuvel leende zich gedurende de IJzertijd en Romeinse tijd goed voor bewoning, alhoewel hiervoor nog geen bewijzen zijn gevonden (wel in de nabije omgeving te Overmeer en Nigtevecht).

De oudst bekende vermelding van kasteel Nederhorst stamt uit de 13e eeuw. Het vierkante kasteel heeft zeskantige hoektorens en wordt omgeven door een slotgracht.

Nabij het dorp bevindt zich nog de poldermolen van de Stichts-Ankeveense polder die in 1636 gebouwd is.

De Pagode Van Hanh, de enige boeddhistische Vietnamese tempel in Nederland, bevindt zich in Nederhorst den Berg. De tempel is van de Stichting Vietnamese Boeddhistische Samenwerking Nederland. Er staan zo'n duizend families ingeschreven bij deze stichting.

Literatuur[bewerken]

  • J. Krol. De geschiedenis van Nederhorst den Berg. Alphen aan den Rijn, Samsom, 1949. Herdruk door Gijsbers en Van Loon, Arnhem.

Geboren in Nederhorst den Berg[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties