Now You See Me

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Now You See Me
Now You See Me.jpg
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Look closely, because the closer you think you are, the less you will actually see
Regie Louis Leterrier
Producent Bobby Cohen
Alex Kurtzman
Roberto Orci
Scenario Ed Solomon
Boaz Yakin
Edward Ricourt
Hoofdrollen Jesse Eisenberg
Mark Ruffalo
Woody Harrelson
Isla Fisher
Dave Franco
Mélanie Laurent
Morgan Freeman
Michael Caine
Muziek Brian Tyler
Montage Robert Leighton
Vincent Tabaillon
Cinematografie Mitchell Amundsen
Larry Fong
Distributie Entertainment One Benelux
Première 21 mei 2013
Genre Heistfilm
Speelduur 115 minuten
Taal Engels
Land Frankrijk
Verenigde Staten
Budget $75.000.000 (schatting)
Opnamelocatie Las Vegas
New Orleans
New York City
Parijs
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Now You See Me is een Frans-Amerikaanse kraakfilm geregisseerd door de Franse regisseur Louis Leterrier. De film ging 21 mei 2013 in New York City in premiére.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De straatgoochelaar J. Daniel Atlas (Jesse Eisenberg), de goochelaar / zakkenroller Jack Wilder (Dave Franco), mentalist Merritt McKinney (Woody Harrelson) en illusioniste Henley Reeves (Isla Fisher) krijgen allemaal een tarotkaart van de geheimzinnige organisatie The Eye. Op de kaart staan een adres en een tijdstip waarop ze daar verwacht worden. Daar ontmoeten ze elkaar voor de deur van een appartement waar niet wordt opengedaan. Als Jack Wilder als laatste van de vier arriveert, blijkt hij handig genoeg om de deur ook zonder sleutel open te maken. Eenmaal binnen vinden ze een ontwerp voor een truc waarmee ze allemaal wereldberoemd kunnen worden.

Las Vegas[bewerken]

Een hele tijd later zien we de vier terug in Las Vegas. Ze treden op als The Four Horsemen. In een grote show, gesponsord door Arthur Tressler (Michael Caine), kondigen ze aan dat ze een bank zullen gaan beroven. Met behulp van het publiek wordt er in de zaal een willekeurig vak, rij en stoelnummer uitgekozen. De toeschouwer die op die stoel zit, wordt gevraagd bij welke bank hij klant is. Die bank zal dan beroofd worden. Deze toeschouwer, een Fransman, noemt een bank in Parijs. Dan wordt hem nog gevraagd om zijn handtekening op een speelkaart te zetten en wordt hij via een machine op het podium naar de kluis van zijn bank in Frankrijk geteleporteerd. De man moet dan zijn kaartje voor de show en de speelkaart met zijn handtekening tussen stapels met bankbiljetten laten vallen. Dan worden de bankbiljetten via het ventilatiesysteem opgezogen en over het publiek in de zaal uitgestrooid. In de kluis blijven alleen de speelkaart en het toegangskaartje achter.

Als korte tijd later de Franse bank echt blijkt te zijn beroofd, zijn the Four Horsemen en de Fransman meteen de hoofdverdachten. FBI-agent Dylan Rhodes (Mark Ruffalo) wordt ingeschakeld om de zaak te onderzoeken. Hij wordt gedwongen om samen te werken met Alma Dray (Mélanie Laurent), een onervaren agente van Interpol. Rhodes begint met het ondervragen van de vier illusionisten, hoewel Alma Dray dat voor hem al gedaan heeft, en hem vertelt dat het tijdverspilling is. De Fransman wordt ondervraagd, maar blijkt niets te weten. Als tijdens de ondervraging het woord "bullshit" valt, blijkt de man te zijn gehypnotiseerd. De ondervragingen van Wilder en Reeves leveren weinig op. Van McKinney worden ze ook niet wijzer. Hij weet met zijn mentalisme wel de geheimen van de FBI-agenten te onthullen. Zo blijkt dit voor Dray haar eerste klus te zijn nadat ze vooral kantoorwerk heeft gedaan, kampt Rhodes met psychische problemen vanwege wat er vroeger met zijn vader gebeurd is en blijkt FBI-agent Fuller (Michael Kelly) een heimelijke travestiet. Atlas daagt de FBI slechts uit om hen vooral in de gaten te houden en daarbij vooral heel dichtbij te komen want, zo zegt Atlas: "Hoe dichterbij je kijkt, hoe minder je feitelijk ziet." En dat zij als illusionisten de FBI altijd twee, vier of zeven stappen voor zullen zijn. Atlas legt hun dan ook nog uit dat ze hen wel moeten laten gaan, omdat het alternatief is dat ze dan moeten toegeven dat de FBI in tovenarij gelooft.

Nadat the Four Horsemen zijn vrijgelaten blijkt er nog een illusionist in de zaal te zijn geweest, de beroemde Thaddeus Bradley (Morgan Freeman). Ooit was deze zelf illusionist, maar tegenwoordig verdient hij juist zijn geld door andere illusionisten te ontmaskeren. Daarvan plaatst hij filmpjes op zijn website en de downloads daarvan leveren hem miljoenen op. Veel meer dan hij als illusionist ooit zou kunnen verdienen. Hij legt de FBI uit hoe de illusie werkt. Onder het podium met de teleportatiemachine blijkt een exacte kopie te staan van de kluis in Parijs. Ook de procedure waarbij een schijnbaar willekeurige toeschouwer wordt uitgekozen blijkt vooraf gepland. Ook de Fransman is ongemerkt zodanig gemanipuleerd dat hij zin kreeg in een vakantie in Las Vegas. Het geld bij de Franse bank is waarschijnlijk al veel eerder gestolen, waarbij het echte geld was vervangen door flashpaper. Papier gemaakt van nitrocellulose, dat vaak gebruikt wordt door goochelaars. Het brandt erg snel en laat geen sporen achter. Bradley vertelt Rhodes ook dat dit pas de eerste is van drie shows. Rhodes zal volgens Bradley bij de volgende shows denken dat hij ongeveer weet hoe the Four Horsemen te werk gaan, maar deze zullen hem steeds weer een aantal stappen voor zijn, waardoor de FBI steeds achter de feiten aan zal lopen. Rhodes vraagt Bradley de FBI te helpen om the Four Horsemen te ontmaskeren, maar dat weigert hij. Arthur Tressler is niet blij met de bemoeienis van Bradley en vraagt hem om weg te gaan. Hij wil Bradley daar zelfs voor betalen. Als Bradley vertelt geen interesse te hebben, dreigt Tressler hem helemaal uit te kleden als hij the Four Horsemen niet met rust laat.

New Orleans[bewerken]

De tweede show vindt plaats in New Orleans. De show is vanwege alle publiciteit rond de spectaculaire bankoverval helemaal uitverkocht. De show begint met een aantal trucs die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar volgens Atlas wel allemaal met elkaar in verband staan. Er wordt begonnen met de klassieke truc van het konijn dat verdwijnt in een kistje. Dan wordt onthuld hoe deze truc werkt: met een spiegel waarachter het konijn verdwijnt. Reeves lijkt in zeepbellen door de zaal te kunnen vliegen en ook wordt er een aantal mensen gehypnotiseerd door Merritt McKinney. Hij vertelt deze mensen dat ze allemaal American footballspelers zijn die de quarterback moeten tackelen. Ze zullen deze herkennen als degene die het woord "Freeze" roept. Dan begint de illusie waarop iedereen heeft gewacht. Willekeurige mensen uit het publiek wordt gevraagd om het saldo van hun bankrekening voor te lezen nadat iedereen het op een papiertje had geschreven. McKinney weet te raden wat het saldo van deze mensen volgens henzelf zou zijn. Hij vertelt ze echter dat ze er allemaal naastzitten. Ook Tressler als rijke verzekeringsmagnaat wordt gevraagd naar zijn saldo. Er wordt een grote cheque getoond met daarop het saldo van Tresslers rekening: ruim 140 miljoen dollar. Het publiek wordt vervolgens gevraagd om met zaklampen het papier met hun saldo te beschijnen. Zo zou zichtbaar moeten worden wat het werkelijke saldo is. Op het podium wordt hetzelfde gedaan met de cheque van Tressler. Het saldo op de cheque wordt steeds lager en het saldo van de mensen in het publiek juist steeds hoger. De zaal wordt onrustig als mensen via hun telefoon zien dat hun saldo inderdaad hoger is. Dan wordt uitgelegd dat iedereen in het publiek slachtoffer is van de verzekeringsmaatschappij van Tressler. Uitkeringen van hun verzekeringen waren onterecht geweigerd of gekort. Tressler wordt kwaad maar kan niets doen als blijkt dat hij met een ketting vast zit aan het podium. De FBI begrijpt dat Tressler echt beroofd is en wil achter the Four Horsemen aan. Zij gaan er echter vandoor. De FBI zet daarbij de achtervolging in. Rhodes roept "Freeze!" (Blijf staan!). Dat was echter ook het codewoord voor de gehypnotiseerden uit het begin van de show. Zij storten zich allemaal op Rhodes en in de verwarring weten the Four Horsemen te ontkomen. Ook bij een achtervolging in de straten van New Orleans, waar men Mardi Gras aan het vieren is, zijn the Four Horsemen hen al snel te slim af. Alma Dray weet wel bijna Atlas te pakken te krijgen. Ze houdt hem even onder schot, maar aangezien Atlas ongewapend is, mag ze hem niet zomaar neerschieten en hij ontkomt.

Hoewel Rhodes kwaad is dat the Four Horsemen zijn ontkomen en Dray Atlas liet ontsnappen krijgt hij toch wat meer waardering voor Dray, die hij tot dan toe als een blok aan zijn been beschouwde. Alma Dray vertelt Dylan Rhodes dan over een organisatie genaamd The Eye, waarover ze gelezen heeft. Een geheime organisatie van goochelaars, waar alleen de allerbesten toe werden toegelaten. Ze legt ook een link met één bepaalde goochelaar. Een van de eersten die door Bradley werden ontmaskerd. Door de vernedering zag deze zich gedwongen een spectaculaire stunt uit te voeren. Hij laat zich opgesloten in een kluis onderwater zakken, waarna er nooit meer iets van hem is vernomen. Rhodes lijkt daar echter niet veel in te zien.

New York[bewerken]

Na de tweede show weet Rhodes de verblijfplaats van de groep, het appartement waar ze elkaar in het begin van het verhaal ontmoetten, te achterhalen. Als de FBI al op de stoep staat, vluchten ze het gebouw uit. Wilder blijft achter om bewijsmateriaal te vernietigen als de FBI al binnenkomt. Hij weet Rhodes en Fuller te overmeesteren en vlucht via een stortkoker naar buiten. Dan steelt hij een FBI-auto en er ontstaat een achtervolging waarbij Wilder uiteindelijk verongelukt. Rhodes probeert hem nog uit de auto te krijgen, maar moet opgeven omdat de auto in brand staat. Kort daarna ontploft de auto.

Wel heeft Rhodes nog wat van het bewijsmateriaal kunnen pakken dat Wilder wilde vernietigen. Daaruit blijkt wat het doelwit is voor hun derde en laatste show: een gigantische kluis in een verlaten gebouw. De kluis wordt in de gaten gehouden door een ander FBI-team. Ze haasten zich naar het pakhuis waar de kluis zou moeten staan, maar vinden slechts een lege ruimte. Een van Rhodes' eigen agenten lijkt opdracht gegeven te hebben om de kluis te transporteren. Deze blijkt dan echter ook gehypnotiseerd. Het transport is nog maar net vertrokken en ze weten de kluis nog te onderscheppen. Omdat the Four Horsemen niet kunnen weten dat ze de kluis hebben onderschept laten ze deze doorrijden naar zijn bestemming, om zo de groep te slim af te zijn en te kunnen arresteren. Daar komen ze Bradley tegen. Deze is inmiddels ingehuurd door een woedende Tressler om the Four Horsemen te ontmaskeren en kapot te maken. Hij adviseert om de kluis te openen. Deze blijkt dan nep en slechts gevuld met ballonnen. Rhodes en Dray gaan dan achter the Four Horsemen aan, maar daar waar ze de overgebleven drie illusionisten denken te kunnen arresteren vinden ze slechts poppen of een hologram. The Four Horsemen weten te ontkomen door van het dak te springen, waarbij ze ogenschijnlijk opgaan in een wolk van bankbiljetten. Het geld blijkt deze keer echter nep, en voorzien van de hoofden van the Four Horsemen. Rhodes en Dray weten dan dat het is afgelopen. Een vierde show zal er niet komen en de zaak zal nooit opgelost worden. Er blijkt tijdens de zaak dan toch iets gegroeid tussen hen twee en er volgt een zoen.

Thaddeus Bradley loopt na afloop alleen terug naar zijn auto. Als hij dan op de afstandbediening drukt om zijn auto te openen springen deuren en achterklep open en de auto puilt uit met het geld dat gestolen was uit de kluis van de laatste show. Meteen duikt de FBI dan op om Bradley te arresteren. In de gevangenis probeert Bradley Rhodes te overtuigen van zijn onschuld door te vertellen hoe de truc is uitgevoerd. Dezelfde truc als in de tweede show met het konijn is gebruikt om de kluis te laten verdwijnen. De kluis was niet verdwenen, maar stond gewoon achter een spiegel. Nadat de FBI was vertrokken, is Jack Wilder, wiens dood in scène was gezet door eenzelfde standaard FBI-auto als waarin Jack reed te laten verongelukken met een lijk erin, naar het pakhuis gekomen om de kluis leeg te halen. Ook zegt hij dat er een vijfde "Horseman" moet zijn. Omdat het ze met hun vieren nooit was gelukt. Hij verdenkt Alma Dray, maar bedenkt zich dan en concludeert dat het Rhodes zelf is. Bradley begrijpt alleen niet waarom.

The Four Horsemen zijn in het park om eindelijk de goochelaar te ontmoeten die hen bij elkaar heeft gebracht en heeft geholpen de show op te zetten. Ze zijn verrast als ze zien dat Dylan Rhodes de man is achter The Eye, en dat hij juist hen steeds vele stappen voor is geweest. Terug in Parijs koopt Alma Dray op straat een krant. Daarin vindt ze een oude krant met daarin het artikel over de goochelaar die verdronk in de kluis. Dan verschijnt Dylan Rhodes en bekent dat hij de zoon is van die goochelaar. Zijn familie bleef arm achter omdat de verzekering weigerde uit te betalen. Hij heeft the Four Horsemen en hun shows lang geleden al gepland en voorbereid. Alles om wraak te nemen op diegenen die hij verantwoordelijk acht voor de dood van zijn vader. Thaddeus Bradley omdat hij zijn vader vernederde en hem zo dwong een gevaarlijke stunt uit te voeren. De Franse bank en Arthur Tresslers verzekeringsmaatschappij, omdat zij weigerden geld uit te keren. En de kluizenfabrikant omdat hij staal van slechte kwaliteit had gebruikt voor de kluis waarin zijn vader verdronk. De kluis raakte vervormd en daardoor kon zijn vader niet meer ontsnappen.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Eisenberg, Jesse Jesse Eisenberg J. Daniel Atlas
Ruffalo, Mark Mark Ruffalo Dylan Rhodes
Harrelson, Woody Woody Harrelson Merritt McKinney
Fisher, Isla Isla Fisher Henley Reeves
Franco, Dave Dave Franco Jack Wilder
Laurent, Mélanie Mélanie Laurent Alma Dray
Freeman, Morgan Morgan Freeman Thaddeus Bradley
Caine, Michael Michael Caine Arthur Tressler
Kelly, Michael Michael Kelly Agent Fuller

Externe links[bewerken]