Now You See Me

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Now You See Me
Now You See Me.jpg
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Look closely, because the closer you think you are, the less you will actually see
Regie Louis Leterrier
Producent Bobby Cohen
Alex Kurtzman
Roberto Orci
Scenario Ed Solomon
Boaz Yakin
Edward Ricourt
Hoofdrollen Jesse Eisenberg
Mark Ruffalo
Woody Harrelson
Isla Fisher
Dave Franco
Mélanie Laurent
Morgan Freeman
Michael Caine
Muziek Brian Tyler
Montage Robert Leighton
Vincent Tabaillon
Cinematografie Mitchell Amundsen
Larry Fong
Distributie Entertainment One Benelux
Première 21 mei 2013
Genre Heistfilm
Speelduur 115 minuten
Taal Engels
Land Frankrijk
Verenigde Staten
Budget $75.000.000 (schatting)
Opnamelocatie Las Vegas
New Orleans
New York City
Parijs
Opbrengst $351.723.989
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Now You See Me is een Frans-Amerikaanse kraakfilm geregisseerd door de Franse regisseur Louis Leterrier. De film ging 31 mei 2013 in New York City in première.

In de film spelen Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Mélanie Laurent, Isla Fisher, Dave Franco, Common, Michael Caine en Morgan Freeman de belangrijkste rollen. Critici gaven de film gemengde recensies, op recensieverzamelaar Rotten Tomatoes stond op de film na 149 recensies op 50% vers (positief).[1] De film was een kassucces, op een budget van 75 miljoen Amerikaanse dollar werd meer dan 350 miljoen dollar verdiend aan de box office. Op 3 september 2013 kwam de dvd-versie uit met een verlengde versie met zestien minuten extra materiaal.

Na bekendmaking van de winst kondigde de CEO van Lionsgate aan dat er een sequel zou komen; in eerste instantie zou regisseur Louis Leterrier ook het tweede deel op zich nemen, maar later werd bekend dat Jon M. Chu hem zou vervangen. De meeste acteurs uit Now You See Me zouden in het vervolg met de werktitel Now You See Me: Now You Don't terugkeren.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De straatgoochelaar J. Daniel Atlas (Jesse Eisenberg), de goochelaar/zakkenroller Jack Wilder (Dave Franco), mentalist Merritt McKinney (Woody Harrelson) en illusioniste Henley Reeves (Isla Fisher) krijgen allemaal een tarotkaart van de geheimzinnige organisatie The Eye met een adres en tijdstip. Daar aangekomen vinden ze een ontwerp voor een truc waarmee ze allemaal wereldberoemd kunnen worden.

Las Vegas[bewerken]

Een tijd later zien we de vier terug in Las Vegas waar ze in een grote optreden als The Four Horsemen, gesponsord door verzekeringsmagnaat Arthur Tressler (Michael Caine). In de show kondigen ze aan een bank te beroven waarna het lijkt alsof een willekeurig uitgekozen Fransman uit het publiek naar zijn thuisland wordt geteleporteerd, daar een kluis leeg rooft en de gestolen bankbiljetten over het publiek in de zaal in Las Vegas uitgestrooid worden. De Franse bank blijkt echt beroofd en de The Four Horsemen en de Fransman zijn de hoofdverdachten. FBI-agent Dylan Rhodes (Mark Ruffalo) wordt ingeschakeld om de zaak te onderzoeken en moet samenwerken met Alma Dray (Mélanie Laurent) van Interpol.

Het ondervragen van de vier illusionisten levert weinig op, hoewel de Fransman gehypnotiseerd lijkt te zijn. Het is eerder zo dat mentalist McKinney geheimen aan de FBI-agenten ontfutseld. The Four Horseman worden vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs. Tijdens de 'bankoverval' zat er nog een illusionist in de zaal te zijn geweest, de beroemde Thaddeus Bradley (Morgan Freeman) die ook zelf illusionist was, maar tegenwoordig veel geld verdient met het ontmaskeren van andere illusionisten. Bradley legt de FBI uit hoe de truc met de bankoverval werkt, maar weigert de FBI verder te helpen, wel zegt hij dat er nog twee andere shows komen.

New Orleans[bewerken]

De tweede show vindt plaats in New Orleans en is uitverkocht. De illusionisten doen een paar trucjes en hypnotiseren het publiek. Het grote moment is daar als willekeurige mensen uit het publiek wordt gevraagd hun banksaldo voor te lezen. Alle mensen in de zaal blijken slachtoffer te zijn geweest van Tressler's verzekeringsmaatschappij en zijn duizenden dollars rijker geworden. De vier illusionisten weten te ontkomen dankzij het gehypnotiseerde publiek en in de straten van New Orleans door de drukte rond Mardi Gras.

New York[bewerken]

Na de tweede show weet Rhodes de verblijfplaats van de groep, het appartement in New York, te achterhalen. De FBI valt binnen, maar de illusionisten ontkomen. Tijdens de achtervolging komt goochelaar Wilders om het leven. Het doelwit voor de derde show lijkt een grote kluis in een verlaten gebouw. De FBI onderschept het transport waarvan ze denken het geld er in zat, maar de kluis lijkt, zoals Bradley al aangeeft, gevuld te zijn met ballonnen. De drie overgebleven illusionisten ontkomen weer aan de Rhodes en Dray.

Na afloop van de show wordt ontmaskeraar Bradley gearresteerd omdat het geld in zijn auto gevonden wordt. In de gevangenis legt hij de derde truc uit aan Rhodes, de dood van Wilder blijkt in scene te zijn gezet. Ook concludeert Bradley dat er een vijfde "Horseman" moet zijn en dat alleen agent Rhodes dat zou kunnen zijn. The Four Horsemen zijn intussen in het park en zien daar tot hun verrassing dat Dylan Rhodes inderdaad de man achter de schermen was. Alle drie de overvallen (op de Franse bank, op Tressler's verzekeringsmaatschappij en op de kluizenfabrikant) blijken wraak te zijn voor wat de vader van Rhodes in het verleden is overkomen.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Eisenberg, Jesse Jesse Eisenberg J. Daniel Atlas
Ruffalo, Mark Mark Ruffalo Dylan Rhodes
Harrelson, Woody Woody Harrelson Merritt McKinney
Fisher, Isla Isla Fisher Henley Reeves
Franco, Dave Dave Franco Jack Wilder
Laurent, Mélanie Mélanie Laurent Alma Dray
Freeman, Morgan Morgan Freeman Thaddeus Bradley
Caine, Michael Michael Caine Arthur Tressler
Kelly, Michael Michael Kelly Agent Fuller

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties