Olli Rehn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Olli Rehn
Olli Rehn by Moritz Kosinsky 2.jpg
Geboren 31 maart 1962
Mikkeli, Finland
Politieke partij Suomen Keskusta
Vlag van Europa Lid Europees Parlement
(tevens vicevoorzitter)
Huidige functie
Aangetreden 1 juli 2014
Vlag van Europa Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken en de Euro
(tevens vicevoorzitter)
Aangetreden 9 februari 2010
Einde termijn 1 juli 2014
President José Manuel Barroso
Voorganger Joaquín Almunia (Economische en Monetaire Zaken)
Opvolger Jyrki Katainen
Vlag van Europa Europees commissaris voor Uitbreiding van de Unie
Aangetreden 22 november 2004
Einde termijn 9 februari 2010
President José Manuel Barroso
Voorganger Günter Verheugen
Janez Potočnik
Opvolger Štefan Füle (Uitbreiding en Nabuurschapsbeleid)
Vlag van Europa Europees commissaris voor Ondernemingen en de Informatiemaatschappij
(samen met Ján Figeľ)
Aangetreden 12 juli 2004
Einde termijn 11 november 2004
President Romano Prodi
Voorganger Erkki Liikanen
Opvolger Günter Verheugen (Ondernemingen en Industrie)
Viviane Reding (Informatiemaatschappij en Media)
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Olli Ilmari Rehn (Mikkeli, 31 maart 1962) is een Finse politicus. Hij is sinds 1 juli 2014 lid en tevens een van de vicevoorzitters van het Europees Parlement. Eerder was Rehn Europees commissaris.

Biografie[bewerken]

In zijn jonge jaren speelt hij voor de plaatselijke voetbalclub MP Mikkeli in de Finse topdivisie Mestaruussarja (het huidige Veikkausliiga).

In 1989 behaalt Rehn aan de Universiteit van Helsinki een Master in Politieke en Sociale Wetenschappen. Tijdens zijn schooltijd studeert hij ook een jaar aan het Macalester College in Saint Paul, Minnesota. In 1996 behaalt hij zijn doctoraat aan de Universiteit van Oxford, op het onderwerp "Corporatism and Industrial Competitiveness in Small European States". Van 1996 tot 1997 staat hij aan het hoofd van de Finse voetballiga.

Rehn begint zijn politieke carrière als raadslid in Helsinki. In 1988 wordt hij voor een periode van zes jaar vicevoorzitter van de Centrumpartij. Wanneer hij in 1991 voor het nationaal parlement verkozen wordt, zal hij ook de Finse delegatie bij de Raad van Europa voorzitten (1991-1995). In het jaar voorafgaand aan zijn vicevoorzitterschap van de Europese Beweging van Finland (1996-1998), is Rehn vicevoorzitter van de liberale fractie in het Europees Parlement. In 1998 wordt hij aangesteld als kabinetschef van Eurocommissaris Erkki Liikanen, Finlands vertegenwoordiger voor de Commissie-Prodi. In 2002 verlaat Rehn de Europese politiek voor een post als hoogleraar en onderzoeksdirecteur aan het Departement politieke wetenschappen en Centrum voor Europese studies van de Universiteit van Helsinki. Voor hij in 2004 in de Commissie-Barroso I Commissaris voor de Uitbreiding wordt, neemt Rehn gedurende een maand de functie van Commissaris voor Ondernemingen en Informatiemaatschappij waar. Vanaf 2010 beheert hij in de Commissie-Barroso II de portefeuille Economische en Monetaire Zaken.

Rehn was lijsttrekker van Suomen Keskusta bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2014 en werd met 70.333 stemmen verkozen. Op 1 juli 2014 nam hij zijn zetel in het Europees Parlement in, en werd hij als commissaris vervangen door Jyrki Katainen, voormalig premier van Finland.[1] Rehn werd verkozen tot één van de veertien vicevoorzitters van het Europees Parlement en is in die hoedanigheid lid van het Bureau.

Privé[bewerken]

Rehn heeft samen met echtgenote Merja één kind, Silva. Hij is opgegroeid in zijn geboorteplaats Mikkeli, een provinciestadje in het zuidoosten van Finland. Zijn vader was autohandelaar, zijn moeder lerares Engels.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Outgoing Finland PM named to key EU economics post, EurActiv 25 juni 2014, laatst geraadpleegd op 25 juni 2014.