Mikkeli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mikkeli
Zweeds: Sankt Michel
Gemeente in Finland Vlag van Finland
Wapen van Mikkeli
Kaart met de locatie van Mikkeli
Situering
Voormalige provincie Oost-Finland
Landschap (maakunta) Zuid-Savo
Algemeen
Oppervlakte 1319 km²
Inwoners (31 december 2007) 48.720 (35,2 inw/km²)
bron: Fins Bureau voor Statistiek

Mikkeli (Zweeds: Sankt Michel) is een stad in het zuidoostelijke binnenland van Finland. Mikkeli ligt aan een noordelijke uitloper van het Saimaameer. De gemeente telt 47.000 inwoners. Mikkeli is hoofdstad van de provincie Oost-Finland en centrum van de regio Zuid-Savo.

Geschiedenis[bewerken]

Op de plaats van Mikkeli lag al eeuwenlang een markt- en later ook een kerkdorp. De naam is afgeleid van de aartsengel Michael. In 1838 ontving Mikkeli stadsrechten, in 1843 werd het provinciehoofdstad. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad ook bisschopszetel.

Mikkeli is met name bekend om haar militaire geschiedenis. Al in de 17e eeuw was in het dorp een garnizoen gelegerd. In 1789 vond een grote veldslag tussen Russische en Zweeds-Finse troepen plaats bij de landengte Porrassalmi. Mikkeli werd in de Winter- en Vervolgoorlog door Maarschalk Mannerheim als hoofdkwartier van de Finse strijdkrachten gekozen. De stad werd hierdoor zwaar gebombardeerd. Op de plek van het voormalige hoofdkwartier staat nu een museum.

Functies[bewerken]

Mikkeli is provinciehoofdstad en regionaal centrum van Oost-Finland. De stad is met name bestuurlijk centrum; tot de grootste werkgevers behoren de provinciale overheid en defensie. Daarnaast telt Mikkeli lokale industrie, met onder meer voedingswaren- en metaalindustrie en een grote drukkerij.

Mikkeli is eveneens de toegangspoort tot het Finse merengebied en daardoor van belang als toeristisch centrum. Bezienswaardig zijn de heuvel Naisvuori, met daarop een uitkijktoren; de domkerk en de houten kerk van de plattelandsgemeente.

Geboren in Mikkeli[bewerken]