Onderprefectuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gebouw van de sous-préfecture in Verdun

In Frankrijk is een onderprefectuur (sous-préfecture) de naam voor de hoofdplaats van een arrondissement die zelf geen prefectuur is. Ook diensten van de onderprefect (sous-préfet) en het gebouw waar ze gevestigd zijn worden eveneens onderprefectuur genoemd.

De onderprefect is een ambtenaar die aan het hoofd staat van een arrondissement, waar geen prefectuur is. Hij is de gedelegeerde van de prefect, die io het departement het centraal gezag vertegenwoordigt. In een arrondissement met een prefectuur wordt de taak van onderprefect uitgeoefend door de secretaris-generaal van de prefectuur (dat is de plaatsvervanger van de prefect).

Het systeem van prefecturen en onderprefecturen is in 1800 door eerste consul Napoleon Bonaparte ingevoerd. In 1928 werd het aantal onderprecturen sterk verminderd. In de huidige tijd zijn er vragen naar het nut en het voortbestaan van deze instelling.

In Brazilië zijn grote steden als São Paulo en Rio de Janeiro ingedeeld in ondeprefecturen (subprefeituras). Dat komt omdat "prefect" (prefeito) en de naam is voor een burgemeester.

Geplaatst op:
15-01-2007
Dit artikel is een beginnetje over landen & volken. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Bewerken