São Paulo (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
São Paulo
Stad in Brazilië Vlag van Brazilië
Vlag van São Paulo Wapen van São Paulo
Details Details
São Paulo (stad)
São Paulo (stad)
Situering
Regio Zuidoost
Staat São Paulo
Mesoregio Metropolitana de São Paulo
Microregio São Paulo
Coördinaten 23° 30′ ZB, 46° 37′ WL
Algemeen
Oppervlakte 1523 km²
Inwoners 11.316.149 (7216 inw/km²)
Hoogte 795 m
Politiek
Gesticht 25 januari 1554
Overig
Website prefeitura.sp.gov.br
Detailkaart
Locatie van de gemeente São Paulo in de gelijknamige staat
Locatie van de gemeente São Paulo in de gelijknamige staat
Foto's
Brug
Brug
Het zakencentrum
Het zakencentrum
Portaal  Portaalicoon   Brazilië

São Paulo (IPA: [sɐ̃w ˈpawlu]) is een gemeente en miljoenenstad in Brazilië. Het is gesticht in 1554 en bleef relatief klein tot ongeveer 1870. Sindsdien is de stad door urbanisatie gegroeid tot de grootste stad van Zuid-Amerika.

Inwoners[bewerken]

Er zijn geen precieze cijfers over het aantal inwoners van de agglomeratie. Bij de laatste volkstelling, van oktober 2010, werden iets meer dan 22 miljoen inwoners in de Sao Paulo Metropolitan Area geregistreerd, niet-geregistreerde inwoners van de favela's niet meegeteld. São Paulo is daarmee een van de grootste stedelijke agglomeraties ter wereld. Anno 2009 beslaat de agglomeratie een oppervlakte van meer dan 1500 km², drie keer zo groot als die van Parijs. Inwoners van São Paulo worden ook wel Paulista's genoemd. De etnische samenstelling van de bevolking is zeer divers.

Bebouwing[bewerken]

São Paulo heeft een van de hoogste concentraties woontorens ter wereld en telt meer dan 18.000 gebouwen met minimaal 15 verdiepingen. De stad telt relatief weinig oude gebouwen. Veel gebouwen werden afgebroken om plaats te maken voor moderne hoogbouw. In het centrum bevinden zich de meeste gebouwen uit het einde van de 19e tot het begin van de 20e eeuw. In de tweede helft van de twintigste eeuw verschoof het zakencentrum naar de Avenida Paulista, bij de wijk Jardins. De laatste jaren wint het zakendistrict Morumbi aanzienlijk aan belang.

Economie[bewerken]

São Paulo is het economische centrum van Brazilië. Uit de stad komt 40% van de Braziliaanse industriële productie. São Paulo is de hoofdstad van de gelijknamige staat São Paulo, die de motor van de Braziliaanse economie is.

Geschiedenis[bewerken]

Historische opname van de Tiete in São Paulo

São Paulo werd op 25 januari 1554 door twee jezuïeten-missionarissen gesticht. Lange tijd bleef het gebied geïsoleerd omdat de productiviteit van de lokale suikerrietplantages niet bijzonder hoog was. Pas in de zeventiende eeuw werd in het gebied tarwe geteeld voor de export. De stad kreeg in 1711 officieel stadsrechten.

Op 7 september 1822 werd in São Paulo, Brazilië onafhankelijk van Portugal verklaard.

In de negentiende eeuw bloeide de welvaart op, hoofdzakelijk gedreven door de export van koffie. Na de afschaffing van de slavernij in 1888, trok de stad golven van immigranten uit Italië, Portugal, Spanje, Duitsland en andere Europese landen om te werken in de koffieplantages. Bovendien trokken vele ex-slaven naar de stad om werk te vinden.

Aan het begin van de twintigste eeuw daalde de koffieprijs scherp, waardoor lokale ondernemers ervoor kozen te investeren in de industriële ontwikkeling van de stad. De industrialisatie trok nieuwe contingenten van overzeese immigranten, onder wie Italianen, Japanners, Chinese Brazilianen, Syriërs en Libanezen.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Vliegverkeer[bewerken]

De internationale luchthaven is São Paulo Guarulhos. Deze verwerkt vluchten van en naar alle werelddelen en ook veel binnenlandse vluchten. Verder is er de luchthaven Congonhas, waar op 17 juli 2007 TAM Linhas Aéreas-vlucht 3054 van TAM Linhas Aéreas verongelukte. Deze luchthaven verwerkt voornamelijk binnenlandse vluchten en geldt als een van de drukste van Latijns-Amerika.

Autoverkeer[bewerken]

Zoals elke wereldstad heeft São Paulo een hectisch autoverkeer. Om de verkeersdruk te verlichten heeft elke auto sinds 1997 één dag in de week rodizio. Afhankelijk van het laatste nummer van je nummerplaat (1&2 op maandag, 3&4 op dinsdag, ...) is het verboden om in het uitgebreide stadscentrum te rijden tijdens de spits (van 7u-10u en van 17u-20u). Deze maatregel verminderde de verkeersdruk aanzienlijk, maar vanaf 2007 waren de files weer langer dan van voor 1997. Om de verkeersdruk toch te ontlasten investeert de staat en stad São Paulo in de Rodoanel, de grote ring rond de agglomeratie en de metro van São Paulo. São Paulo is door middel van de snelweg Presidente Dutra verbonden met de stad Rio de Janeiro.

Snelwegen[bewerken]

De stad wordt doorkruist door 10 grote Braziliaanse snelwegen; auto's zijn nog steeds de belangrijkste middelen om in de stad te komen. De snelwegen zijn:

Helikopterverkeer[bewerken]

Na Los Angeles heeft São Paulo de meeste helikopters in de lucht; snelheid en veiligheid zullen daarbij een rol spelen. Rijke mensen nemen de helikopter naar het strand, 80 km verderop, of gaan ermee naar de shoppingmall. Ook banken maken veelvuldig gebruik van helikopters bij geldtransport. De politie gebruikt ze voor de patrouilles.

Klimaat[bewerken]

São Paulo heeft een subtropisch klimaat met een nat seizoen van december tot en met maart en een droog seizoen van juni tot oktober. Het klimaat is over het algemeen koeler dan dat van Rio de Janeiro dat nagenoeg op dezelfde breedtegraad ligt en een meer tropisch klimaat heeft, met hetere zomers en warmere winters. In januari kunnen in São Paulo zware regenbuien en heftig onweer het verkeer lam leggen, al zijn dagenlange regens een zeldzaamheid. De wintermaanden juni tot en met september worden gekenmerkt door wat lagere temperaturen (het is dan overdag meestal een graad of 20 C) maar ook door meer zon. De laagste (minimum-)temperatuur ooit in São Paulo gemeten bedroeg 8,9 C in mei 2011.

Onderwijs[bewerken]

Aan de westkant van de stad bevindt zich de Universiteit van São Paulo. Deze grote campus biedt opleidingen in diverse richtingen en is eerder een grote parkstad dan een verzameling gebouwen. Op de campus bevindt zich tevens het instituut IPT, een groot onderzoeksinstituut dat zich onder andere richt op materiaalonderzoek. In São Paulo zijn er nu meer dan 182 colleges erkend door het MEC (Ministerie van Onderwijs)[1].

Bezienswaardigheden[bewerken]

Het Museu de Arte de São Paulo is een van de grootste musea van Latijns-Amerika. Hier hangen werken van (onder vele anderen) Karel Appel, Giovanni Bellini, Hieronymus Bosch, Sandro Botticelli, Calder, Paul Cézanne, Lucas Cranach der Ältere, Paul Gauguin, El Greco, Vincent van Gogh, Frans Hals, Pablo Picasso.

De kathedraal van São Paulo is een van de grootste neo-gotische kathedralen in de wereld.

Het hoogste gebouw van Brazilië is de Mirante do Vale.

Sport[bewerken]

In Brazilië, waar voetbal erg populair is, heeft elke stad verschillende voetbalclubs. De meest bekende uit São Paulo zijn SC Corinthians Paulista, SE Palmeiras en São Paulo FC.

In São Paulo wordt ook jaarlijks de Grote Prijs Formule 1 van Brazilië verreden op het Autódromo José Carlos Pace.

Stedenbanden[bewerken]

Geboren[bewerken]

(chronologisch)

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Faculdades reconhecidas pelo MEC