Ossenkoppelerhoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ossenkoppelerhoek
Wijk van Vlag Almelo Almelo
Kerngegevens
Gemeente Vlag Almelo Almelo
Coördinaten 52°20'42,5"NB, 6°39'0,0"OL
Oppervlakte 1,33 km²  
- land 1,32 km²  
- water 0,02 km²  
Inwoners
(2023)
6.500[1]
(4.887 inw./km²)
Woningvoorraad 3.203 woningen[1]
Overig
Postcode(s) 7606

Ossenkoppelerhoek is een wijk in het zuidwesten van de Nederlandse stad Almelo. De wijk is relatief oud met vooroorlogse woningen (20%), naoorlogse woningen (24%) en woningen uit de periode 1960-1970 (56%). Het westelijk deel van de Ossenkoppelerhoek kenmerkt zich door stedelijke buurtjes met betaalbare woningen en appartementen. In het oostelijk deel is meer laagbouw en zijn meer eigen woningen.

De oostkant van de wijk is helder afgebakend door de Spoorlijn Almelo - Salzbergen, zodat de Anjelierstraat er net buiten valt. De zuidrand volgt ruwweg de Weezebeek, met aan de overkant het Erve Asito, beter bekend als Polman Stadion. In het westen loopt de wijk door tot de Almelose Aa, die voorbij het Beeklustpark samenstroomt met de Weezebeek.[2] Dit geheel maakt deel uit van de groene longen van Almelo. Het noorden van de wijk heeft een zigzaggende begrenzing, met een stukje Berlagelaan en verder de Jacob van Campenstraat, het zuidelijk deel van het Acaciaplein en de Schoolstraat, die binnen de wijk vallen.

Van het spoor tot de Aa is de grootste lengte van de wijk bijna 2½ kilometer, bij een oppervlakte van 1,36 km².

Omliggende wijken zijn Nieuwstraat-Kwartier (noord), De Riet (oost), Windmolenbroek (zuid) en Wierdensehoek (west). Doorgaande noord-zuidverbindingen zijn de Windmolenbroeksweg en de Henriëtte Roland Holstlaan, waartussen de Rembrandtlaan een dwarsverbinding vormt.

Sinds jaren kenmerkend voor de wijk zijn de oude fietsen die op veel straathoeken staan, elk met een bloemenkrat. Dit Bloeiende fietsenproject moet bijdragen aan de leefbaarheid en wordt in stand gehouden door een vaste fietsverzorger.[3]

Ridderspektakel in Beeklustpark voor basisscholen in Ossenkoppelerhoek en Nieuwstraat-Kwartier, 2018
De 'Ossenkoppern hoek' is nog een landelijk gebied op deze kaart van het Ambt Almelo uit 1866, gelegen iets ten zuidwesten van het oude centrum.
Kaart
Ossenkoppelerhoek met Beeklustpark en Erve Asito
Let op: volgens dit kaartje loopt de wijk deels door voorbij de Almelose Aa. Dat is in strijd met de gegevens van de Basisregistratie Topografie.[2]

Klik voor zoomen en beeldvullend maken