Oud bruin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Liefmans Oud Bruin

Oud bruin is de benaming voor twee zeer verschillende donkere biersoorten die in Nederland en in Vlaanderen worden gebrouwen.

Nederlands oud bruin[bewerken]

Nederlands oud bruin is een ondergistend bier met een laag alcoholgehalte. Het bier heeft een zoete tot erg zoete smaak doordat het bier na het brouwproces kunstmatig is gezoet. Oorspronkelijk werd als basis meestal bier gebruikt waarvan de gisting was mislukt of dunbier dat was verkregen door een tweede filtering van het restant in de filterkuip. In beide gevallen was het bier slecht van smaak en bovendien slechts zeer beperkt houdbaar. Door het te zoeten kon het toch worden verkocht. Hierbij kwamen ook bovengistende soorten voor. Tegenwoordig dient vooral verdunde pils als basis. Oud Bruin wordt onder andere gebrouwen door Alfa, Dommelsch, Heineken, Hertog Jan, Grolsch, Brand en Bavaria. Het wordt regelmatig gebruikt in de keuken, onder andere bij de bereiding van wild.

Vlaams oud bruin[bewerken]

Vlaams oud bruin is afkomstig uit Oudenaarde onder de naam Felix Oud Bruin en omgeving in Oost-Vlaanderen (merken als Liefmans en Roman) en Roeselare in West-Vlaanderen (Rodenbach). Hierdoor wordt wel een onderverdeling gemaakt in Vlaams bruin en Vlaams rood. Het betreft in het eerste geval een bovengistend bier dat rijpt in RVS vaten, in het tweede geval een bier dat rijpt op eikenhouten vaten, zogenoemde foeders, en hierbij een gewenste melkzuurinfectie verkrijgt.[1] Hierdoor krijgt het bier een licht zurige smaak. De Oost-Vlaamse bieren worden, net als lambiek, ook gebruikt als basis voor fruitbieren.

Trivia[bewerken]

  • Er wordt gezegd dat het drinken van oud bruin bier de borstvoeding stimuleert.
  • Oud bruin wordt soms samen met pils gebruikt voor de karakteristiek Limburgse biermengsels Sjoes en Half-om. Hierbij wordt pilsener gemengd met een scheut (Sjoes) of de helft (half-om) oud bruin.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties