Overleg:Dyade (Egyptische mythologie)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door Jan Duimel

Ik zie op internet dat deze tekst veel overgenomen is. Ik vermoed dat het begrip omvattender is dan hier beschreven. Ik vraag me af of een taal-deskundige erbij kan schrijven wat de taalkundige oorsprong is van dyade. Ik vermoed een tweeheid vanuit een enkele hiearchie. Kijk eens bij monade, waar staat dat volgens de pythagoreërs de dyaden uit de monaden voortkomen. Dat lijkt me essentieler dan de mening dat het mooier of harmonischer is. Dat laatste ontken ik niet maar gaat uit van het feit dat de mens zich een god schept naar zijn eigen idee. Mogelijk is het een universeel feit, dat een dualiteit voortkomt uit een eenheid, hetgeen iedereen kan en mystici of ingewijden hebben ervaren.

Behalve wiskundige was Pythagoras een ingewijde met een eigen mysterieschool. Daarom meen ik dat deze opvatting niet alleen beperkt is tot de Egyptische mythologie. In Plato komt ook voor dat Zeus de oorspronkelijke mens in tweeën splitst. Deze visie, dat een tweeheid uit een eenheid komt komt men dus veel meer tegen. Zie de Purucker over de betekenis van het hebreeuwse woord Elohim in Genesis (van de stam EL=God) dat volgens hem zowel mannelijk als vrouwelijk tegelijk is. Of de opvatting dat Eva een "deel" van adam was. (ribbe geinterpreteerd als -deel van-) Ook in de Indische cultuur komen mannelijke en vrouwelijke Goden voor.Jan Duimel (overleg) 27 jun 2011 16:05 (CEST)Reageren

Heb een kleine toevoeging op het artikel geplaatst (Grieks). "Dyade" betekent een tweetal, een paar. The Shorter Oxford English Dictionary vermeldt niets over goden en geeft naast dyad ook duad.
Zie ook en:Dyad (Greek philosophy) en verder de definitie in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (bovenaan "subbetekenissen" en "citaten" aanvinken om deze zichtbaar te maken).
Als je een meer inhoudelijk antwoord wilt, kan je de kwestie misschien het beste voorleggen in De kroeg of het Taalcafé. Of plaats een oproepje in Wikipedia:Overleg gewenst.
Groet, --ErikvanB (overleg) 29 jun 2011 06:38 (CEST)Reageren

Bij overleg gewenst krijg ik (nog) geen reactie. Ik zie nu, dat hetgeen daar staat na enige tijd wordt gewist. Daarom hier een herhaling van enkele punten van wat ik daar heb opgemerkt.

en http://www.ipt-site.nl/Massage6.htm.Jan Duimel (overleg) 2 jul 2011 09:45 (CEST)Reageren