Panheel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Panheel
Panhael
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Panheel (Limburg)
Panheel
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Maasgouw Maasgouw
Coördinaten 51° 11′ NB, 5° 52′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,19 km²
Inwoners
(2021)
225
Overig
Woonplaats (BAG) Heel
COROP-gebied Midden-Limburg
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Panheel (Limburgs: Panhael) is een dorp[1] in Midden-Limburg (Nederland) in de gemeente Maasgouw. Het wordt ook wel gehucht of een buurtschap van het kerkdorp Heel genoemd. In 2021 telde het 225 inwoners.[2] Vanwege de ligging nabij de A2 zijn er naast bewoning ook bedrijven en fabrieken gevestigd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Panheel werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 1380. Van onbekende datum tot de inval van de Fransen vormde Panheel een eigen schepenbank. In 1800 werd met de voormalige heerlijkheid Pol een gemeente gevormd met de naam Pol en Panheel. In 1820 werd deze gemeente opgeheven en ging Pol naar Wessem. Vanaf 1821 vormde Panheel met Heel de nieuwe gemeente Heel en Panheel om in 1991 op te gaan in de fusiegemeente Heel om in 2007 op te gaan in de grotere fusiegemeente Maasgouw.

In 1875 werd een kapel gebouwd die 's winters als kerk dienstdeed. In 1929 kwam het Kanaal Wessem-Nederweert gereed en werd ook de Sluis Panheel in gebruik genomen. Panheel heeft de laatste maanden van 1944 sterk te lijden gehad van oorlogsgeweld. Vanaf 1945 vond grindwinning plaats, waardoor Panheel ingesloten raakte door uitgestrekte plassen zoals Boschmolenplas, Sint Antoniusplas, Tesken en Leerke Ven. Ten oosten van Panheel ontstond een bedrijventerrein, Kern Panheel genaamd.

de Onze Lieve Vrouwe van 't Hartkapel

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Panheel is geheel door plassen en het kanaal ingesloten. Ten westen van Panheel ligt het natuur- en recreatiegebied Leerke Ven.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Wessem, Thorn, Ittervoort, Grathem, Heel

Zie de categorie Panheel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.