Parelrivierdelta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Parelrivierdelta
Parelrivierdelta
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 珠江三角洲
Vereenvoudigd 珠江三角洲
Hanyu pinyin Zhūjiāng sānjiǎozhōu
Standaardkantonees Chuu Kôong Saam Kwôk Chauw

De Parelrivierdelta (Engels: Pearl River Delta) is een van de grotere 'megalopolissen' in de wereld, liggend in het zuiden van China, in de provincie Guangdong.

Officiële cijfers stellen dat het gebied circa 35 miljoen inwoners had in 2001, huidige schattingen variëren van 40 tot 60 miljoen mensen, waarvan een groot deel bestaat uit ongeregistreerde Chinezen. Het gebied omvat onder meer Hongkong, Macao, Kanton, Zhuhai en Shenzhen. Ook vindt men er een van de grootste havens ter wereld, Hongkong. Het gebied is het snelst groeiende gebied qua inwonertal en bnp.

Afgaande op het bevolkingsaantal, zoals hierboven beschreven, is de Parelrivierdelta één van de grotere megalopolissen in de wereld. De Blauwe Banaan (EU/Zwitserland, tussen de 85 tot 100 miljoen inwoners), de Taiheiyo Belt (Japan, tussen de 80 en 85 miljoen inwoners), en de Chang Jiang Delta (China, ong. 80 miljoen inwoners) zijn grotere megalopolissen, de BosWash (Verenigde Staten, ong. 45 miljoen inwoners) zou zowel groter, als kleiner kunnen zijn, afhankelijk van de daadwerkelijke inwonertallen van beide megalopolissen. Al deze megalopolissen samen zijn echter nog kleiner dan de wellicht grootste megalopolis in de wereld; de Ganges-riviervallei telt meer dan 800 miljoen inwoners. Deze is echter een niet officiële megalopolis en/ of grootstedelijk gebied; de landen die deze megalopolis vormen (Pakistan, India en Bangladesh) staan op voet van oorlog met elkaar, de grenzen zijn niet vast te stellen, en deze regio is niet, zoals bij de andere megalopolissen wel het geval is, veel rijker dan andere regio's in die landen. De Ganges-riviervallei buiten beschouwing gelaten, zou de Pearl River Delta op plek 4 of 5 van grootste megalopolissen in de wereld komen, en is het de tweede Chinese megalopolis in deze lijst.