Dongguan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dongguan
Plaats in de Volksrepubliek China Vlag van China
Dongguan (China)
Dongguan
Situering
Provincie (zìzhìqū) Guangdong
Coördinaten 23° 2′ NB, 113° 43′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2.465 km²
Inwoners
(2020)
10.466.000
Hoogte 8 m
Website dg.gov.cn
Foto's
Een collage van Dongguan
Een collage van Dongguan
Portaal  Portaalicoon   China
Dongguan
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 东莞市
Traditioneel 東莞市
Pinyin Dōngguǎn Shì
Standaardkantonees Tong Kǒen Sie
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Tung Koon Si
Dapenghua Tong Kǒen Sie
Taiwan-Hakka Tûng-kôn-sṳ
Chaozhouhua Dang Gwan

Dongguan is een stadsprefectuur in de provincie Guangdong. Dongguan heeft 10.466.000 inwoners (volkstelling 2020).[1] De stad is onderdeel van de agglomeratie rond Kanton, de Parelrivierdelta. Met 68,5 miljoen inwoners de grootste metropool ter wereld.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Volk

Veel van de oorspronkelijke bewoners zijn Hakka en zijn in de laatste tweehonderd jaar geëmigreerd naar gebieden buiten China. Veel zijn toen verhuisd naar Zuidoost-Azië, Macau, Hongkong en Taiwan. Zo'n 700.000 mensen in Macau, Hongkong en Taiwan komen oorspronkelijk uit Dongguan. Nog eens 200.000 mensen buiten China en de drie gebieden hebben Dongguan als jiaxiang. En nog maar 32 grote gemeentes hebben veel Hakkasprekers. De Kantonezen nemen tegenwoordig veel gebied in qua dialect en cultuur.

Taal

Nog maar achttien procent van de bevolking spreekt het Hakka dialect Dongguanhua. Het Standaardkantonees komt steeds vaker voor. Het meest gesproken dialect in Meizhou is het Standaardkantonees.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Het voornaamste middel van bestaan is de industrie, veel fabrieksarbeiders komen uit Hunan en Sichuan. Ook maken veel fabrieken laap tseung, een Chinese worst die vaak in de Kantonese keuken wordt gebruikt.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De stad ligt ten westen van de stadsprefectuur Huizhou, ten noorden van de stadsprefectuur Shenzhen en ten zuiden van de stadsprefectuur Guangzhou.

Dongguang is verdeeld in 32 subdistricten:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het Neolithicum waren er al nederzettingen in het gebied van Dongguan. Nadat Qin Shi Huang China verenigde, behoorde Dongguan tot het district Kanton.

In 331 werd Dongguan een aparte district en werd het Bao'an genoemd 宝安. Bao'an is nu een district in Shenzhen. Dongguan kreeg de huidige naam in 757. Lin Zexu verbrandde bij de Humen-poort 虎门 het opium van de Engelsen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Dongguan het vestigingsgebied van de anti-Japanse verzetsgroep Dongjiangzongdui 东江纵队.

In januari 1988 werd Dongguan een stadsprefectuur.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Basketball

Het team van de Guangdong Southern Tigers speelt in de top van de Chinese Basketball Association.

Golf

In de provincie Guangdong zijn 61 golfbanen (2013)[2], waarvan 8 in de stad Dongguan. Daar is onder meer de Dongguan Hillview Golf Club, waar Wocheng Ye lid is. Hij was in 2013 12 jaar toen hij als jongste speler ooit aan een toernooi meedeed van de Europese PGA Tour.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dongguan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.