Pasar (vereniging)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
VG Gent, nu Pasar Gent, geeft een drink nabij de Sint-Elooiskapel te Merelbeke tijdens een wandeling in december 2007.
Pasar, juni 2008

Pasar vzw is een katholieke, Vlaamse sociaal-culturele vereniging. De vereniging werd opgericht in 1938 als Vakantiegenoegens en veranderde in 2008 naar de huidige naam. De vereniging telt anno 2023 21000 leden en is gelieerd aan Beweging.net (het vroegere Algemeen Christelijk Werknemersverbond).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vakantiegenoegens ontstond in 1938 na de invoering van de wet op de betaalde vakantie voor arbeiders. De vereniging wilde arbeiders en hun gezinnen leren hoe ze met die verworven vrije tijd konden omgaan. Het archief van Vakantiegenoegens wordt bewaard in het KADOC.

Doelstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Pasar wil iedereen zo veel mogelijk kansen geven om vakantie te nemen of aan recreatie te doen. Daarom organiseert of ondersteunt Pasar vooral in eigen land allerlei activiteiten, geholpen door vrijwilligers.

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

De zowat 240 regionale afdelingen ondersteunen zo veel mogelijk initiatieven in de recreatieve sfeer, zoals wandelen, fietsen en kamperen. Bij elk van deze activiteiten is er gerichte aandacht voor natuur en cultuur. De vzw publiceert het maandblad Pasar. Activiteiten worden ook gepubliceerd in het weekblad Visie of in lokale tijdschriften.

Pasar organiseert ook zelf reizen en vakanties, goed voor meer dan één miljoen overnachtingen, en stuurt mee aan het beleid op alle bestuurlijke niveaus. De vereniging helpt onder andere mee aan het uitstippelen van fiets- en wandelpaden en de uitbouw van campings.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]