Pastilla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pastila)
Ga naar: navigatie, zoeken
Pastilla9.jpg

Bastilla (ook wel bestilla) is een Marokkaans gerecht dat wordt gemaakt van Warqadeeg en verschillende vullingen kan hebben. De benaming bastilla is afgeleid van het Spaanse woord 'Pastilla', wat weer afgeleid is van het Latijnse woord 'Pastillum. De 'P' is verandert naar een 'B' omdat de letter 'P' niet voorkomt in de Arabische taal, en deze is daarom verandert naar een 'B' wat bekender is in de Arabische taal. De bastilla is een soort hartige gevulde taart. De buitenkant van de bastilla is omgeven door een dun deeglaagje wat ook wel 'warqa' wordt genoemd. De benaming 'warqa' betekent 'blaadje'op zijn Arabisch, en verwijst naar het dunne deeglaagje dat vergeleken kan worden met een dun blaadje. Warqadeeg is een deegsoort dat nog dunner is dan filodeeg. Het gerecht is ontstaat in Spaans Andalusie, en kenmerkt invloeden uit de Arabische en Spaanse cultuur. Tegenwoordig vormt bastilla een vast onderdeel van de Marokaanse keuken, en wordt het gezien als een kenmerkend gerecht in de keuken van Fez.

De bastilla's kunnen gevuld worden met allerlei verschillende vleessoorten en combinaties hiervan. De meest voorkomende vullingen zijn die van duif of kip met amandelen, en die met vis en zeevruchten. De bastilla wordt na het vullen afgebakken in de oven. Nadat de bastilla gebakken is, wordt deze besprenkeld met suikerpoeder en kaneel.

Pastila is een feestelijk gerecht en wordt daarom vaak geserveerd voor gasten en op feestelijke gelegenheden zoals bruiloften en geboortefeesten.

Bronnen, noten en/of referenties

Bastilla - CliffordAWright.com