Pastorie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De classicistische pastorie van het Belgisch-Limburgse Zepperen uit 1779

Een pastorie (ook wel: pastorij, oud-Nederlands weem of wehm) is de ambtswoning van de pastoor of predikant. Elke parochie heeft een pastorie.

In de protestantse kerk wordt de woning van een dominee pastorie genoemd. In het katholicisme wordt de pastorie van een kathedraal plebanie genoemd, omdat de pastoor van een kathedraal de plebaan is.

België[bewerken]

In België komen steeds meer pastorieën leeg te staan, omwille van de daling van het aantal priesters. De meeste pastoors zijn verantwoordelijk voor twee of meer parochies. Deze zijn in België eigendom van de gemeentelijke overheid, die ongebruikte gebouwen kan verkopen aan particulieren of er een andere bestemming aan geven. Ze worden onder meer verbouwd tot woningen, restaurants (zoals in Zevergem) of voor de uitoefening van een vrij beroep. In het andere geval worden het vergaderlokalen, culturele centra, bibliotheken of zoals in Hansbeke als secretariaat van de Politiezone LoWaZoNe.

Bouwstijl[bewerken]

Tegenwoordig wordt de benaming pastorie-bouwstijl gebruikt voor zeer ruime eengezinswoningen geïnspireerd door de vroegere Belgische classicistische pastorieën: met traditioneel twee bouwlagen onder een zadeldak met meerdere traveeën en een monumentale ingang. De gevels worden doorgaans versierd met arduin- en zandsteen.[1]

Bronnen, noten en/of referenties