Persoonlijkheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De persoonlijkheid is een dynamisch en georganiseerd geheel van karakteristieken die aan een persoon kunnen worden toegekend. Dit geheel van eigenschappen bepaalt dan weer de manier waarop een persoon in verschillende situaties zal reageren, de manier waarop hij denkt en waardoor hij gemotiveerd zal worden.

De term persoonlijkheid is afgeleid van het Latijnse 'persona' of masker, waardoor ook de connotatie is ontstaan dat persoonlijkheid te maken heeft met het uiterlijke gedrag, dat wat de omgeving van iemand ziet. Het verschil met 'karakter' is dat persoonlijkheid door opvoeding en omgeving beïnvloed worden, terwijl karakter vaak meer als de aanleg, de (aangeboren, vrij onveranderlijke) aard van die persoon wordt beschouwd.

De persoonlijkheid wordt ook omschreven als het unieke en stabiele patroon van psychologische en gedragskenmerken waardoor de ene mens zich van de andere onderscheidt. Eenvoudig uitgedrukt: De manier waarop iemand met uiteenlopende situaties omgaat of het karakteristieke gedragspatroon dat iemand in verschillende situaties vertoont, noemen we persoonlijkheid. Onderzoek laat zien dat persoonlijkheid gedurende de levensloop kan veranderen ten gevolge van levensgebeurtenissen [1].

De psychologie die zich bezighoudt met de persoonlijkheid is de persoonlijkheidsleer. In de moderne persoonlijkheidstheorie worden vijf brede persoonlijkheidsdimensies onderscheiden (De "Big Five").

De maatschappelijke kosten van neuroticisme[bewerken]

Persoonlijkheidstheorie vormt het hart van de psychologie. Maar ook in de gezondheidszorg is persoonlijkheid van belang. De totale extra maatschappelijke kosten geassocieerd met hoog neuroticisme in de 25% mensen met de hoogste scores worden bijvoorbeeld geschat op meer dan twee keer de kosten die samenhangen met de meest voorkomende mentale stoornissen tezamen.[2] Iemand zijn niveau van neuroticisme lijkt ook veranderlijker en gevoeliger voor de omgeving dan tot voor kort werd gedacht.[1] Omdat neuroticisme een risicofactor is voor veel psychische en somatische problematiek zou preventie van hoog neuroticisme mogelijk lonend kunnen zijn.[2][3][4][5]

Zie ook[bewerken]

Portal.svg Portaal Psychologie

Bronnen[bewerken]

  1. a b Jeronimus, B. F., Riese, H., Sanderman, R., Ormel, J. (2014). Mutual Reinforcement Between Neuroticism and Life Experiences: A Five-Wave, 16-Year Study to Test Reciprocal Causation. Journal of Personality and Social Psychology 107 (4): 751–64 .
  2. a b Cuijpers, P., Smit, F., Penninx, B.W., de Graaf, R., ten Have, M., Beekman, A.T. (2010). Economic costs of neuroticism: a population-based study. Arch Gen Psychiatry 67 (10): 751-4 .
  3. Ormel, J., Jeronimus, B. F., Kotov, M., Riese, H., Bos, E.H., Hankin, B. (2013). Neuroticism and common mental disorders: Meaning and utility of a complex relationship. Clinical psychology review 33 (5): 686–697 .
  4. Lahey, B.B. (2009). Public health significance of neuroticism. Am Psychol. 64 (4): 241-56 .
  5. Jeronimus, B.F., Ormel, J., Aleman, A., Penninx, B.W.J.H., Riese, H. (2013). Negative and positive life events are associated with small but lasting change in neuroticism. Psychological Medicine 43 (11): 2403-15 .