Peter Morgan (scenarioschrijver)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Peter Morgan
Peter Morgan (2010)
Algemene informatie
Volledige naam Peter Julian Robin Morgan
Geboren 10 april 1963
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1988 - heden
Beroep Scenarioschrijver
Toneelschrijver
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Peter Julian Robin Morgan (Londen, 10 april 1963) is een Brits scenario- en toneelschrijver. Hij is het bekend door scenario's van de films The Queen, Frost/Nixon en Rush. En vooral als maker van de Netflix serie The Crown.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Morgan werd geboren in Wimbledon (Londen). Zijn ouders kwamen oorspronkelijk uit Oost-Europa. Morgan's vader Arthur Morgenthau was een Duitse Jood, gevlucht voor de Nazi's en zijn Moeder Inga Morgenthau (geboren: Bojeck) een katholieke Poolse, gevlucht voor de Sovjets. Na de emigratie naar het Verenigd Koninkrijk veranderde de familienaam Morgenthau in Morgan. Zijn vader overleed toen hij negen jaar oud was. Morgan ging naar de katholieke kostschool Downside School in Somerset en behaalde een diploma in de kunst aan de universiteit van Leeds.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Morgan schreef begin jaren negentig voornamelijk scripts voor televisieproducties. In 1997 behaalde hij zijn eerste successen met de romantische filmkomedie Martha, Meet Frank, Daniel and Laurence. Veel van Morgans filmscripts zijn gebaseerd op biografische gegevens. Hij maakte vooral naam met werk rond het leven van de Britse koninklijke familie. In 2007 ontving hij zijn eerste Oscar-nominatie voor de beste originele scenario met de film The Queen, waarmee hij eerder dat jaar een Golden Globe won. Twee jaar later ontving hij zijn tweede Oscar-nominatie voor beste aangepaste scenario met de film Frost/Nixon. Ook dit scenario werd eerder in dat jaar genomineerd voor de Golden Globe Awards. In 2006 schreef hij het toneelstuk Frost/Nixon dat twee jaar later verfilmd werd onder dezelfde titel. In 2013 publiceerde hij het toneelstuk The Audience over koningin Elizabeth II. De vorstin werd gespeeld door Helen Mirren, die eerder ook de hoofdrol vertolkte in de film The Queen. De film The Queen en het toneelstuk The Audience kregen in 2016 een vervolg met de Netflix televisieserie The Crown, waarin Claire Foy de jonge Elizabeth speelde. Als scenarioschrijver voor films werkte hij meermalen samen met de Welshe acteur Michael Sheen.

Morgan ontving in 2016 een koninklijke onderscheiding als Commandeur in de Orde van het Britse Rijk (CBE). In datzelfde jaar verleende de universiteit van Leeds hem een eredoctoraat.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Morgan trouwde in 1997 met Lila Schwarzenberg, dochter van de Tsjechische politicus Karel Schwarzenberg. Ze hebben vijf kinderen.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2006: Frost/Nixon
  • 2013: The Audience

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]