Petrus Marius Brouwer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Petrus Marius Brouwer
Petrus Marius Brouwer
Algemeen
Geboren 8 oktober 1819
Geboorteplaats Voorburg
Overleden 20 oktober 1886
Overlijdensplaats Deventer
Handtekening Handtekening
Functies
1866-1877 Burgemeester van Zwijndrecht
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Petrus Marius Brouwer (Voorburg, 8 oktober 1819Deventer, 20 oktober 1886) was een Nederlandse burgemeester. Ook was hij kunstschilder, tekenaar en aquarellist.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Brouwer werd in 1819 in Voorburg geboren als zoon van de arts Petrus Brouwer en Agatha Dorrepaal. Brouwer werd in 1866 benoemd tot burgemeester van Zwijndrecht. Tijdens zijn burgemeesterschap kreeg Zwijndrecht een spoorverbinding. Ook werd in die periode de spoorbrug over de Oude Maas gebouwd, waardoor een spoorverbinding tussen Rotterdam en Dordrecht via Zwijndrecht tot stand kwam. Op zijn verzoek kreeg hij in 1877 eervol ontslag verleend als burgemeester van Zwijndrecht.

Brouwer was geen onverdienstelijke kunstschilder.[1] Hij had schilderlessen gehad van Andreas Schelfhout en exposeerde op de tentoonstellingen van "Levende Meesters" in Den Haag en Amsterdam.[2] Zowel het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam als het Rijksmuseum Amsterdam en het Kröller-Müller Museum bezitten werk van hem.

Brouwer trouwde op 12 maart 1845 in Den Haag met Johanna Geertrui Vorderman. Hij overleed in 1886 op 67-jarige leeftijd in een krankzinnigengesticht Deventer. Zijn overlijden werd aangegeven door de huismeester van het gesticht. Hij was een week voor zijn overlijden opgenomen waarschijnlijk vanwege diabetis. Hij woonde in die tijd in Gorssel.[2]

Voorganger:
Anthony (A.) Stoop J. Az.
Burgemeester van Zwijndrecht
1866 - 1877
Opvolger:
P.J.A. de Bruïne