Witkruinlederkop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Philemon argenticeps)
Witkruinlederkop
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Witkruinlederkop
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Meliphagidae (Honingeters)
Geslacht:Philemon (Lederkoppen)
Soort
Philemon argenticeps
(Gould, 1840)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Witkruinlederkop op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De witkruinlederkop (Philemon argenticeps) is een endemische zangvogelsoort uit de familie van de honingeters die in Australië voorkomt.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De witkruinlederkop is 27,0 tot 31,5 cm lang. Het is een vrij kleine, grijsbruin en wit gekleurde soort lederkop. Typische kenmerken van deze soort zijn de "helm" (een korte, zwarte, ronde verhoging op de bovensnavel die doorloopt tot de kop) en een zwart gekleurde, naakte huid rond het oog tot aan de snavel. De witkruinlederkop lijkt op de Timorese helmlederkop maar de witkruinlederkop is kleiner, de helm is minder lang en de witkruinlederkop heeft door de witte kruin een duidelijk zwart wit contrast op de kop en verder een lichte buik.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in het noordoosten van West-Australië, het noorden van het Noordelijk Territorium en Noord-Queensland. De leefgebieden van de witkruinlederkop liggen in open bosgebieden, vaak in de buurt van water, mangrove en heuvelige gebieden met struikgewas en ook wel aan de rand van cultuurgebied, tuinen en parken mits daar bloesems zijn.

De soort telt 2 ondersoorten:

  • P. a. argenticeps: het noordelijke deel van Centraal-Australië.
  • P. a. kempi: Kaap York.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De witkruinlederkop heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) uiterst gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd, maar de soort is algemeen en de aantallen blijven stabiel. Om deze redenen staat deze lederkop als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]