Rond boogsterrenmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Plagiomnium affine)
Rond boogsterrenmos
Rond boogsterrenmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryidae
Orde:Bryales
Familie:Mniaceae
Geslacht:Plagiomnium
Soort
Plagiomnium affine
(Blandow ex Funck) T.J. Kop. (1968)
Bladeren
Synoniemen

Astrophyllum cuspidatum Lindb.
Bryum aciphyllum Voit
Bryum affine (Blandow ex Funck) Brid.
Mnium affine Blandow ex Funck
Mnium cuspidatum Neck. ex Lindb.
Mnium cuspidatum var. affine (Blandow ex Funck) Sommerf.

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rond boogsterrenmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het rond boogsterrenmos (Plagiomnium affine) is een mossoort uit de sterrenmosfamilie (Mniaceae). Hij groeit op droge tot matig vochtige standplaatsen en op enigszins humusrijke bodem, die kan variëren van zwak zuur tot basisch. De groeiplaats is vaak beschaduwd, maar kan ook meer open zijn.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken

Het rond boogsterrenmos is een bladmos dat tot 10 cm groot kan worden. Het groeit liggend of opstijgend. De stengels zijn echter vaak naar beneden gebogen. De plant is afgevlakt bebladerd. De bladeren zijn eirond en aan de rand duidelijk getand of gezaagd. De bladnerf eindigt net onder of in de bladpunt.

De vruchtbare planten zijn forser en vormen een tot drie sporogons die groeien uit dezelfde rozet van bladeren. Sporenkapsels komen zelden voor, maar wel vindt men regelmatig mooi rechtopstaande fertiele planten met antheridiën. Die hebben dikwijls lang aflopende blaadjes en kunnen dan gemakkelijk aangezien worden voor het geel boogsterrenmos (Plagiomnium elatum).

Microscopische kenmerken

De grote, tot 1 mm lange, hexagonale lamina-cellen zijn ongeveer 1,5 tot 2 keer langer dan breed en hebben altijd (vaak onduidelijke) stippels.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Het rond boogsterrenmos is een veel voorkomend mos. Het geeft de voorkeur aan vochtige, meestal voedselrijke bosbodems. Hij groeit op schaduwrijke plekken in het bos, maar komt ook voor op bermen, bovengrondse rotsen of in taluds. De distributie vindt voornamelijk plaats in de koele en gematigde streken van Europa en Azië. In Nederland komt hij vrij algemeen voor. Hij staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]