Planche des Belles Filles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Planche des Belles Filles
Planche des Belles Filles 05-Crop.JPG
Hoogte 1148 m
Coördinaten 47° 46′ NB, 6° 46′ OL
Gebergte Vogezen
Planche des Belles Filles
Planche des Belles Filles
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Planche des Belles Filles is een 1148 meter hoge bergtop in de Vogezen.

Planche des Belles Filles is gelegen in het departement van de Haute-Saône in de gemeente Plancher-les-Mines, daar waar het grenst aan het departement Territoire de Belfort. Met zijn 1148 meter is het één van de hogere toppen van de Haute-Saône, net onder de Ballon de Servance (1216 m). Op de top is een skistation met drie skiliften.

Legende[bewerken]

De plek heeft zijn naam te danken aan de legende over de bezetting door de Zweedse huurlingen tijdens de Dertigjarige Oorlog. Bij deze bezetting van de Zweden vluchtten jonge meisjes uit het nabijgelegen dorp naar deze berg om te ontsnappen aan de wrede huurlingen die waren gestationeerd in het gebied Plancher-les-Mines. Zij gaven er de voorkeur aan om zelfmoord te plegen dan om misbruikt te worden. Daarom sprongen ze van het plateau hun dood tegemoet in de donkere wateren van het eronder gelegen meer, dat tegenwoordig de naam Étang des Belles Filles (vijver van de mooie meisjes) draagt. Een houten beeld gemaakt door een plaatselijke kunstenaar toont de legende.

Wielrennen[bewerken]

De Planche des Belles Filles is opgenomen in de jaarlijks in juni gehouden regionale wielrenwedstrijd Les Trois Ballons. In 2012 was deze top de finishplaats in de zevende etappe van de Ronde van Frankrijk.

Tour de France aankomsten[bewerken]

Jaar Etappe Winnaar
2012 7 Vlag van Verenigd Koninkrijk Chris Froome
2014 10