Poelruiter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Poelruiter
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Tringa stagnatilis.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Scolopacidae (Strandlopers en snippen)
Geslacht: Tringa
Soort
Tringa stagnatilis
(Bechstein, 1803)
Poelruiter op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De poelruiter (Tringa stagnatilis) is een vogel uit de familie van de strandlopers en snippen (Scolopacidae).

Kenmerken[bewerken]

De poelruiter lijkt op de groenpootruiter, maar is kleiner, heeft een dunnere snavel en langere poten. De bovendelen zijn grijs met in de zomer zwartbruine vlekjes, het voorhoofd, de borst, buik en staart zijn wit. In prachtkleed is de borst met donkere vlekken bedekt. De poten zijn vaalgeel of geelgrijs, zelden oranjeachtig. De snavel is zwart en zeer dun. Juveniele vogels lijken op de adulte vogels in winterkleed, maar hebben donkerdere bovendelen en het midden van de borst is wit.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De soort komt voor van oostelijk Europa tot oostelijk Siberië en noordoostelijk China. Hij leeft op de steppen, moerassen en vochtige graslanden van de Zwarte Zee tot de Aralzee en op sommige plaatsen in Finland, in Nederland is het een tamelijk zeldzame doortrekker van juli tot september, bij de trek naar Afrika ten zuiden van de Sahara en in april en mei bij hun terugkeer naar de Oost-Europese steppen.

Broeden[bewerken]

Poelruiters broeden in de buurt van water, in het gras. Het nest is een ondiep kuiltje, goed verstopt in de bodemvegetatie, bedekt met wat stro, gras en bladeren. Er worden 4 peervormige geel tot roodachtige eieren in gelegd die bedekt zijn met donkere vlekken. Deze worden in de maanden mei of juni gelegd.

Eten[bewerken]

Poelruiters eten hoofdzakelijk waterinsecten en de larven daarvan, tevens weekdieren en kleine kreeftachtigen, die ze uit ondiep water en waterplanten halen.

Gelijkende soorten[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties