Portaal:Colombia/Natuurschoon/04

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Cocoravallei (Spaans: Valle de Cocora) is een vallei gelegen in het departement Quindío in Colombia. De vallei, die in de Cordillera Central ligt, maakt deel uit van het Nationaal natuurpark Los Nevados. Hier komt de nationale boom van Colombia, de Ceroxylon quindiuense of waspalm veelvuldig voor. De Cocoravallei maakt deel uit van een natuurpark, ingericht om de biodiversiteit te beschermen. De vallei is te bereiken per jeep vanuit het nabijgelegen toeristische stadje Salento.

De Cocoravallei bevindt zich in de bovenloop van de rivier de Quindío waar het departement zijn naam aan te danken heeft. De vallei, ongeveer 24 kilometer ten noordoosten van de stad Armenia ligt op een hoogte van 1800 tot 2400 meter. Om de bijzondere waspalmen en de andere endemische soorten van de vallei te beschermen, werd het gebied in 1985 tot natuurlijk heiligdom verklaard.

Het regent er bijna dagelijks en de gemiddelde jaartemperatuur is in de niet ver van de evenaar gelegen vallei slechts 15°C, met een maximum van 25°C en minimumtemperaturen tot onder het vriespunt. De vallei is rijk aan bijzondere flora en fauna. Zo komen de plantensoorten frailejón (espeletia) en puya er voor, alsmede de dieren bergtapir (Tapirus pinchaque), brilbeer (Tremarctos ornatus), poema (Puma concolor), lippenbeer (Melursus ursinus), geeloorparkiet (Ognorhynchus icterotis), zwartsnaveltoekan (Andigena nigrirostris), Andessjakohoen (Penelope montagnii), Andescondor (Vultur gryphus) en kolibries (Trochilidae).