Portaal:Den Haag/Uitgelicht/14

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Museon is een populairwetenschappelijk museum in Den Haag. Het Museon ligt tussen het Gemeentemuseum en het Omniversum.

Kinderen kunnen lessen volgen over dinosauriërs en een echte dinosauriërtand aanraken, of een rondleiding krijgen langs de collectie fossielen, met als hoogtepunt het skelet van een allosaurus. Ook heeft Museon een groot aantal tekeningen, documenten en voorwerpen die betrekking hebben op de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Het Museon was oorspronkelijk een schoolmuseum. In het begin van de 20e eeuw vernieuwde het onderwijs en vond men dat er meer visueel les moest worden gegeven. Het eerste schoolmuseum werd in 1904 opgericht in Den Haag. De collectie groeide snel. In 1933 nam de bekende bioloog Niko Tinbergen een fraaie verzameling voorwerpen van de Inuit (Eskimo's) voor het museum mee uit Groenland. Het museum is veel verhuisd, totdat de gemeente in 1985 een eigen gebouw liet neerzetten, een ontwerp van architect W.G. Quist. De naam Museon stamt ook uit 1985.