Portaal:Den Haag/Uitgelicht/31

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Haagse Bos met op de achtergrond de bebouwing

Het Haagse Bos is een bos in de stad Den Haag, dat kadastraal loopt vanaf het Malieveld tot aan de gemeente Wassenaar. Over de oudste geschiedenis is niets meer bekend dan dat het bos er altijd is geweest en een reden was voor de Graven van Holland om er in de 13e eeuw een jachtslot te bouwen: het latere Binnenhof. Uit rekeningen van de graven van Holland blijkt dat dit bos in de 14e, 15e en zelfs nog in de 16e eeuw goed werd onderhouden. In het gedeelte dat het dichtst bij het grafelijk kasteel lag, de Koekamp, werden in 1316 reeds de eerste eiken gepoot. Het Haagse Bos werd ook wel “de Houte” genoemd. Men ziet als belendingen dan ook regelmatig spreken over ten zuiden of ten noorden "De Hout" (of Haagse Hout). Vandaar de wijken Bezuidenhout en Benoordenhout. Het bos is daarna met veel zorg en moeite in stand gehouden. In de 14e en 15e eeuw waren er in het Bos enkele kluizenaars woonachtig, die daar leefden van de giften van de bevolking. Bij een enkele kluizenaar bestond wangedrag, waardoor de kluizen verboden werden. Tegelijkertijd zijn er vanuit die periode al de eerste aanwijzingen bekend van "hoerderij en vleselijke conversatie", waartegen regelmatig werd opgetreden. Het Bos zou door de eeuwen heen, tot op heden aan toe, gebruikt worden als ontmoetingsplaats voor vleselijke contacten, daarbij geen onderscheid makend tussen "natuurlijke en sodomistische".

In het begin van de Tachtigjarige Oorlog werd het Haagse Bos gekapt door de militairen van beide kanten. Zo werd in 1571 een zesde deel van de eiken gekapt om een verdediging te bouwen tegen Spaanse soldaten. Op 16 april 1576 werd bepaald dat niemand meer een boom mocht kappen in het bos en dat het bos niet verkocht mocht worden (de zogenaamde Akte van Redemptie). De Akte van Redemptie is nog steeds van kracht.

Tijden de Franse bezetting werd opdracht gegeven het bos te kappen. Door sabotage en vertragingsacties is dit plan nooit uitgevoerd. Zo duurde het jarenlang voordat het Haagse Bos was opgemeten. Na de Franse bezetting werden de vijvers in het bos aangelegd.

In de Tweede Wereldoorlog werd het Haagse Bos door de Duitsers gebruikt als lanceerplaats voor hun V-1 en V-2-raketten. Een poging van de geallieerden om deze lanceerplaatsen te vernietigen leidde tot het mysterieuze bombardement op het Bezuidenhout.

Sinds 1899 is Staatsbosbeheer eigenaar en beheerder van het Haagse Bos. Ondanks de beschermde status lopen er twee grote wegen door het Haagse Bos: de Utrechtse Baan (A12) en de Laan van Nieuw Oost Indië.