Portaal:Filipijnen/Uitgelicht/Uitgelicht dag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Februari
GEBOREN OP 8 FEBRUARI 1965
Benigno Aquino III is de huidige president van de Filipijnen. Hij is de enige zoon van voormalig president Corazon Aquino en voormalig senator en oppositieleider Ninoy Aquino en werd in 2010 gekozen. (Lees verder)
GEBOREN OP 9 FEBRUARI 1837
José Burgos was een rooms-katholieke priester. Burgos werd samen met Jacinto Zamora en Mariano Gomez door het Spaanse koloniale bestuur geëxecuteerd vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de Muiterij van Cavite in 1872. De drie priesters werden hierdoor helden en martelaars voor het Filipijnse volk. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 10 FEBRUARI 1945
Anacleto Diaz was een jurist en politicus. Hij was lid van de Filipijnse Assemblee en rechter van het Hooggerechtshof van de Filipijnen. Diaz werd in 1945 tijdens de Slag om Manilla geëxecuteerd door de Japanners. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 11 FEBRUARI 1861
Severino Reyes was een schrijver en toneelproducent. Hij werd met name bekend door zijn zarzuelas in het Tagalog en de heldenverhalen die hij schreef onder het pseudoniem Lola Basiang. Reyes staat daarom wel bekend als de "vader van de Tagalog Zarzuela" (Lees verder)
GEBOREN OP 12 FEBRUARI 1915
Lamberto Avellana was een prominent film- en toneelregisseur. Avellana won twee maal de FAMAS Award voor Beste Regisseur en werd in 1976 uitgeroepen tot nationaal kunstenaar van de Filipijnen. Avellana regisseerde meer dan 70 films, waaronder Anak Dalita en Badjao en wordt ook wel de "Boy Wonder of Philippine Movies" genoemd. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 13 FEBRUARI 1964
Paulino Alcántara was een Spaans-Filipijnse voetballer, die aan het begin van de twintigste eeuw als aanvaller bij FC Barcelona speelde. Hij staat bekend als één van de beste spelers van FC Barcelona ooit omdat hij zo veel doelpunten maakte. (Lees verder)
GEBOREN OP 14 FEBRUARI 1924
Juan Ponce Enrile is een politicus. Enrile was een vertrouweling van Ferdinand Marcos en bekleedde sleutelposities in zijn kabinet. In 1986 keerde hij zich tegen Marcos en speelde een hoofdrol in de EDSA-revolutie. Nadien was hij vier termijnen lid van de Filipijnse Senaat. In 1998 deed hij zonder succes mee aan de presidentsverkiezen. (Lees verder)
GEBOREN OP 15 FEBRUARI 1895
Jovita Fuentes was een operazangeres en maakte in de jaren '20, tot '40 internationaal furore. De Maestra, zoals haar bijnaam luidde, werd in 1976 uitgeroepen tot nationaal kunstenaar van de Filipijnen. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 16 FEBRUARI 1925
Adriano Hernandez was een revolutionair en politicus. Hij was generaal in de Filipijnse revolutie. Na de revolutie was Hernandez afgevaardigde in het parlement, gouverneur van Iloilo en de eerste Filipijnse directeur van het Bureau of Agriculture. (Lees verder)
GEBOREN OP 17 FEBRUARI 1857
Pedro Paterno was een revolutionair, schrijver en politicus. Hij speelde in 1897 een belangrijke rol bij de totstandkoming van het pact van Biak-na-Bato. Hij was in 1899 de minister-president van de Eerste Filipijnse Republiek. In de Amerikaanse koloniale periode was Paterno lid van het Filipijns Huis van Afgevaardigden. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 18 FEBRUARI 2012
Linda Estrella was een actrice. Estrella speelde in ongeveer 25 Filipijnse films in de jaren '40 en '50 en werd in juni 2008 geëerd met een eigen ster in de Filipijnse Walk of Fame in Quezon City. (Lees verder)
GEBOREN OP 19 FEBRUARI 1886
Jose Abad Santos was rechter en politicus. Hij was een aantal jaar Minister van Justitie en de 5e opperrechter van het Filipijnse hooggerechtshof. Abas Santos werd in de Tweede Wereldoorlog door de Japanners geëxecuteerd. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 20 FEBRUARI 1862
Francisco Balagtas was een prominent dichter. Hij wordt in de Filipijnen wel beschouwd als de lokale William Shakespeare door de grote invloed van zijn werk op de Filipijnse literatuur. Het epos Florante at Laura wordt beschouwd als zijn meesterwerk. (Lees verder)
GEBOREN OP 21 FEBRUARI 1855
Félix Hidalgo was een kunstschilder. Hij produceerde meer dan 1000 schilderijen en tekeningen in uiteenlopende genres en met diverse materialen. Hidalgo wordt beschouwd als een van de beste Filipijnse schilders uit de 19e eeuw. (Lees verder)
GEBOREN OP 22 FEBRUARI 1971
Lea Salonga is een zangeres en actrice. Ze werd bekend door haar rol als Kim in de originele Londense en Broadway-productie van Miss Saigon. Nadien groeide ze uit tot een van de best verkopende Filipijnse zangeressen wereldwijd. (Lees verder)
GEBOREN OP 23 FEBRUARI 1879
Pedro Guevara was een jurist en politicus. Hij was werkzaam als advocaat en werd gekozen in het Filipijns Huis van Afgevaardigden en de Senaat van de Filipijnen. Tevens was Guevara van 1923 tot 1935 Resident Commissioner. (Lees verder)
GEBOREN OP 24 FEBRUARI 1890
Jorge Vargas was een advocaat, politicus en bestuurder. Hij was Exective Secretary in het kabinet van gemenebestpresident Manuel Quezon. Tijdens de Japanse bezetting leidde Vargas in eerste instantie de regering bij afwezigheid van Quezon. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 25 FEBRUARI 1964
Mariano Cuenco was een politicus en schrijver. Cuenco was achtereenvolgens lid van het Filipijns Huis van Afgevaardigden, gouverneur van de provincie Cebu, Minister van Publieke Werken en Communicatie en lid van de Filipijnse Senaat. (Lees verder)
GEBOREN OP 26 FEBRUARI 1922
Jose Diokno was een prominent nationalist, mensenrechtenadvocaat en politicus. Diokno leidde in 1987 tot vlak voor zijn dood de vredesonderhandelingen namens de regering Aquino met de opstandelingen. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 27 FEBRUARI 1943
Hermogenes Ilagan was een zarzuela-zanger, schrijver en producent. Hij wordt wel aangeduid als de "vader van de Tagalog zarzuelas" vanwege zijn pionierswerk en grote succes met deze vorm van opera in de Filipijnen. (Lees verder)
GEBOREN OP 28 FEBRUARI 1948
Johnny Delgado was een acteur en scenarioschrijver. Hij speelde vanaf 1968 in meer dan 60 films en televisieseries. Delgado won in 2000 een FAMAS Award voor Beste Acteur voor de rol van Danny in "Tanging yaman". (Lees verder)
OVERLEDEN OP 29 FEBRUARI 1956
Elpidio Quirino was van 1948 tot 1953 de 6e Filipijnse president. Quirino werd in 1946 gekozen als vicepresident van de Filipijnen en werd vervolgens president nadat Manuel Roxas overleed als gevolg van een hartaanval. (Lees verder)
Maart
GEBOREN OP 1 MAART 1929
Angel Alcala is een prominent herpetoloog. Samen met de Amerikaanse herpetoloog Walter Brown heeft hij 17 nieuwe Filipijnse reptielensoorten en 19 nieuwe Filipijnse amfibiesoorten beschreven. (Lees verder)
GEBOREN OP 2 MAART 1847
Cayetano Arellano was een jurist. Arellano was van 1901 tot 1920 de eerste opperrechter van het Filipijnse hooggerechtshof. (Lees verder)
GEBOREN OP 3 MAART 1953
Rudy Fernandez was een acteur en filmproducent. Hij werd bekend als actieheld in de jaren '80 en '90. Fernandez won twee maal de FAMAS Award voor Beste Acteur en deed in 2001 tevergeefs een gooi naar het burgemeesterschap van Quezon City. (Lees verder)
GEBOREN OP 4 MAART 1953
Rudy Fernandez was een acteur en filmproducent. Hij werd bekend als actieheld in de jaren '80 en '90. Fernandez won twee maal de FAMAS Award voor Beste Acteur en deed in 2001 tevergeefs een gooi naar het burgemeesterschap van Quezon City. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 24 MAART 1970
Amado Hernandez was een schrijver en vakbondsleider. In 1973 werd Hernandez postuum benoemd tot nationaal kunstenaar van de Filipijnen. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 25 MAART 1996
Dioscoro Rabor was een Filipijns zoöloog en natuurbeschermer, naar wie verschillende diersoorten zijn vernoemd (Lees verder)
GEBOREN OP 26 MAART 1935
Ernesto Maceda jr. was een Filipijns politicus. Maceda vervulde diverse ministerposten in de regering van Ferdinand Marcos. Van 1971 tot 1972 en van 1987 tot 1998 was hij senator. De laatste twee jaar van de tweede periode was hij bovendien president van de Filipijnse Senaat. (Lees verder)
GEBOREN OP 27 MAART 1935
Ruperto Kangleon was een militair en politicus. Als guerrillaleider speelde hij een belangrijke rol voorafgaand aan de landing van de Amerikaanse troepen onder leiding van generaal Douglas MacArthur op Leyte. Later was hij gouverneur van Leyte en Ministerie van Defensie. (Lees verder)
GEBOREN OP 28 MAART 1886
Ramon Diokno was een politicus en rechter. Diokno was senator van 1946 tot 1949 en rechter van het Filipijns hooggerechtshof van 1 januari 1954 tot zijn dood korte tijd later. (Lees verder)
GEBOREN OP 29 MAART 1937
Roberto Chabet was een kunstenaar. Voor zijn experimentele conceptuele kunst ontving hij diverse prominente prijzen. Chabet wordt wel omschreven als de "vader van de Filipijnse conceptuele kunst. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 30 MAART 1914
Enrique Mendiola was een pedagoog en onderwijsbestuurder. Hij was medeoprichter van het Liceo de Manila en oprichter van het Instituto Burgos. Later zat hij in de raad van bestuur van de University of the Philippines. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 31 MAART 1969
Carlos Francisco was een kunstenaar en een van de belangrijkste muurschilders uit de Filipijnse geschiedenis. Hij staat vooral bekend om zijn historische schilderingen en werd in 1973 postuum onderscheiden met de titel nationaal kunstenaar van de Filipijnen. (Lees verder)
November
GEBOREN OP 30 NOVEMBER 1863
Andrés Bonifacio was een revolutionair en een van de belangrijkste leiders van de Filipijnse revolutie eind 19e eeuw tegen de Spaanse koloniale overheersing. (Lees verder)
December
GEBOREN OP 1 DECEMBER 1926
Onofre Corpuz was een wetenschapper en schrijver van diverse boeken over de Filipijnse geschiedenis, economie en politiek. Corpuz was tevens minister van onderwijs, president van de University of the Philippines en kreeg in 2004 de titel Nationaal Wetenschapper van de Filipijnen toegekend. (Lees verder)
GEBOREN op 2 DECEMBER 1937
Harry Gasser presentator en nieuwslezer. Gasser was het gezicht van het Filipijnse nieuws ten tijde van het dictatoriale regimes van Ferdinand Marcos. (Lees verder)
GEBOREN OP 3 DECEMBER 1924
F. Sionil José is Filipijns auteur. Hij behoort tot gelezen Filipijnse auteurs en werd onder meer onderscheiden met een Ramon Magsaysay Award. In 2001 werd José benoemd tot Nationaal kunstenaar van de Filipijnen. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 4 DECEMBER 1594
Domingo de Salazar was de eerste bisschop van Manilla. Een jaar na zijn dood werd het bisdom verheven tot aartsbisdom en werd zijn opvolger benoemd tot eerste aartsbisschop van Manilla. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 5 DECEMBER 1960
Juan Arellano was een architect. Tot zijn werken behoren het Manila Metropolitan Theater, het gebouw van het National Museum of the Philippines, het Manila Central Post Office, het provinciehuis van Cebu en de Jones-brug. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 6 DECEMBER 1972
Jose Zulueta was een politicus. Hij was onder meer afgevaardigde, gouverneur van Iloilo en senator. In 1953 was Zulueta een half jaar president van de Filipijnse Senaat. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 7 DECEMBER 1899
Juan Luna was een kunstschilder. Hij wordt beschouwd als een van de grootste kunstschilders van de Filipijnen. Zijn meest bekende werk The Spoliarium, wordt tentoongesteld in het National Museum of the Philippines in Manilla. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 8 DECEMBER 1977
Santiago Fonacier was een geestelijke, journalist en politicus. Hij was onder meer afgevaardigde en senator. Later werd hij benoemd tot bisschop van de Aglipayan Church in Pangasinan. Na de dood van Gregorio Aglipay in 1940 werd Fonacier zijn opvolger als leider van deze kerk. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 9 DECEMBER 1964
Eulogio Rodriguez sr. was een politicus en ondernemer. Hij was onder meer gouverneur van Rizal, lid van het Filipijns Huis van Afgevaardigden en minister. Na de Tweede Wereldoorlog was Rodriquez 17 jaar senator. Ruim tien jaar lang was hij bovendien president van de Senaat. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 10 DECEMBER 1992
Maria Kalaw-Katigbak was een schrijfster en senator. Ze was het oudste kind van Teodoro Kalaw en Pura Villanueva-Kalaw. Van 1961 tot 1967 was Kalaw lid van de Senaat van de Filipijnen. Nadien schreef ze biografieën over haar beide ouders. (Lees verder)
GEBOREN OP 11 DECEMBER 1933
Aquilino Pimentel jr. is een voormalig politicus. Hij was onder meer burgemeester van Cagayan de Oro, lid van de Batasang Pambansa, minister van binnenlandse zaken en senator. Van 2000 tot 2001 was hij president van de Filipijnse Senaat. (Lees verder)
GEBOREN OP 12 DECEMBER 1934
Rene Cayetano was een advocaat, televisiepresentator en politicus. Hij werd bekend als presentator van het televisieprogramma Compañero Y Compañera. Vanaf 1998 tot aan zijn dood was hij lid van de Senaat van de Filipijnen (Lees verder)
GEBOREN OP 13 DECEMBER 1895
Victorio Edades was een modernistische kunstschilder. Hij staat wel bekend als de "vader van de Filipijnse moderne kunst". Enkele van zijn bekende werken zijn 'The Artist and the Model', 'Portrait of the Professor', 'Japanese Girl', 'Mother and Daughter', 'The Wrestlers' en 'Poinsettia Girl'. Edades werd in 1976 uitgeroepen tot nationaal kunstenaar van de Filipijnen.(Lees verder)
OVERLEDEN OP 14 DECEMBER 1937
Fabian de la Rosa was een kunstschilder. Hij werd bekend met zijn realistische portretten, genrestukken en landschappen met zachte kleuren.(Lees verder)
OVERLEDEN OP 15 DECEMBER 1985
Carlos Romulo was een diplomaat, politicus, generaal, journalist en schrijver. Hij won een Pulitzer prijs voor zijn journalistieke werk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Romulo was minister van buitenlandse zaken in de kabinetten van Elpidio Quirino, Diosdado Macapagal en Ferdinand Marcos. Tevens was hij de eerste en enige Filipijnse Voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.(Lees verder)
GEBOREN OP 16 DECEMBER 1730
Diego Silang was een rebellenleider. Silang leidde een opstand in de provincie Ilocos Sur tegen het Spaanse koloniale bewind. Na zijn door wer de opstand voortgezet onder leiding van zijn vrouw Gabriela Silang. (Lees verder)
GEBOREN OP 17 DECEMBER 1978
Manny Pacquiao is een professioneel bokser en politicus. Pacquiao, die ook wel "Pacman" of "The Destroyer" wordt genoemd, is de eerste en enige bokser die wereldtitels won in acht verschillende gewichtsklassen. Gebruikmakend van zijn populariteit werd hij bovendien gekozen in het Filipijns Huis van Afgevaardigden. (Lees verder)
GEBOREN OP 18 DECEMBER 1856
Graciano López Jaena was een revolutionair en een nationale held. Hij stond bekend als een uitstekende redenaar en was oprichter en redacteur van La Solidaridad, de krant van de Filipijnse Propaganda Movement. (Lees verder)
GEBOREN OP 19 DECEMBER 1839
José Maria Basa was een koopman en patriot. Hij was een nationalist en groot voorvechter van gelijke rechten in de Filipijnen ten tijde van de Spaanse koloniale overheersing. Hij was lid van het Centrale Comité in Hongkong in de tijd dat Emilio Aguinaldo en andere leiders van de Filipijnse revolutie daar in ballingschap leefden. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 20 DECEMBER 1947
Benigno Aquino sr. was een politicus. Hij was lid van het Filipijns Huis van Afgevaardigden, de Filipijnse Senaat en minister van landbouw in de regering van Manuel Quezon. Tijdens de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog van 1943 tot 1945 was Aquino sr. de voorzitter (Speaker) van de Filipijns Assemblee. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 21 DECEMBER 2006
Ramon Obusan was een danser, dansleraar en choreograaf. Hij was een autoriteit op het gebied van traditionele Filipijnse rituelen en folklore. Obusan werd in 2006 benoemd tot nationaal kunstenaar van de Filipijnen. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 22 DECEMBER 1965
Tomas Mapua was een architect. Hij had als architect de supervisie over diverse overheidsprojecten zoals de bouw van van het Philippine General Hospital, de Philippine Normal School, de School for the Deaf en Blind en vele andere gebouwen door het hele land. Ook was hij oprichter van het Mapua Institute of Technology. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 23 DECEMBER 1920
Cayetano Arellano was jurist en van 1901 tot 1920 de eerste opperrechter van het Filipijnse hooggerechtshof. Hij is daarmee de langst dienende opperrechter uit de geschiedenis. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 24 DECEMBER 1932
Juan Abad was een toneelschrijver. Hij schreef diverse patriottische toneelstukken in het Tagalog en wordt wel geprezen voor de introductie van symboliek in Tagalog toneelstukken als middel om nationalistische gevoelens te kanaliseren. (Lees verder)
GEBOREN OP 25 DECEMBER 1894
Antonio Molina was een componist en dirigent. Hij wordt samen met Nicanor Abelardo en Francisco Santiago gerekend tot het driemanschap dat er voor zorgde de Filipijnse muziek het niveau van volksmuziek ontsteeg. Molina werd in 1973 uitgeroepen tot Nationaal kunstenaar van de Filipijnen. (Lees verder)
GEBOREN OP 26 DECEMBER 1911
Arsenio Lacson was een politicus. Hij was tien jaar burgemeester van de Filipijnse hoofdstad Manilla. Vlak voor zijn dood in 1962 werd Lacson genoemd als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 1965. (Lees verder)
GEBOREN OP 27 DECEMBER 1875
Juan Sumulong was een politicus. Hij was jarenlang lid van de Senaat van de Filipijnen en nam het bij de presidentsverkiezingen van 1941 zonder succes op tegen zittend president Manuel Quezon. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 24 DECEMBER 1978
Hernando Ocampo was een schrijver en modernistische kunstschilder. Hij werd in 1991 postuum uitgeroepen tot nationaal kunstenaar van de Filipijnen. (Lees verder)
GEBOREN OP 29 DECEMBER 1931
Jose Concepcion jr. is een topman en voormalig minister. Concepcion was oprichter van verkiezingswaakhond NAMFREL, een organisatie die een belangrijke rol speelde bij de Filipijnse verkiezingen van 1986. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 30 DECEMBER 1896
José Rizal was een schrijver, nationalist en voorvechter van de Filipijnse onafhankelijkheid. Hij is de nationale held van de Filipijnen. (Lees verder)
OVERLEDEN OP 31 DECEMBER 1896
Teodoro Plata was een revolutionair en een van de oprichters van de Katipunan, een ondergrondse verzetsbeweging tegen de Spaanse koloniale overheersing. (Lees verder)