Portaal:Harry Potter/Uitgelicht/31

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Harry Potter en de Halfbloed Prins (Harry Potter and the Half-Blood Prince) is het zesde deel in de Harry Potter-boekenreeks en is net als de andere delen geschreven door J.K. Rowling. Het boek verscheen op 16 juli 2005 00:00 uur (GMT) in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika in het Engels. De Nederlandse vertaling van Wiebe Buddingh' is verschenen op zaterdag 19 november 2005.

Harry begint aan zijn zesde jaar op Zweinstein. Inmiddels weet de hele tovenaarswereld van de terugkeer van Voldemort. Zijn terugkeer blijkt nog eens extra wanneer er mensen beginnen te verdwijnen en er zowel in de tovenaarswereld als dreuzelwereld aanslagen worden gepleegd. Op Zweinstein blijkt tot Harry’s verbazing Severus Sneep tot leraar verweer tegen de zwarte kunsten te zijn benoemd. Bovendien is het twijfelachtig aan wiens kant hij nu werkelijk staat daar hij een Onbreekbare Eed heeft afgelegd aan Narcissa Malfidus om haar zoon, Draco, te helpen bij het uitvoeren van een taak.

Gedurende het boek leert Harry hoe het kan dat Voldemort jaren terug zijn eigen vloek des doods overleefde toen die op hem terugkaatste; hij heeft zichzelf zo goed als onsterfelijk gemaakt door zijn ziel op te splitsen in gruzielementen. Twee van deze gruzielementen zijn al vernietigd. Uiteindelijk blijkt Draco’s opdracht eruit te bestaan dooddoeners Zweinstein in te smokkelen via de Kamer van Hoge Nood.