Portaal:Inheemse volkeren van Noord-Amerika/Uitgelicht12

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De lijken van de Indianen worden in een massagraf gegooid, de lijken zijn inmiddels in vreemde houdingen bevroren

Het bloedbad van Wounded Knee (Engels: Wounded Knee Massacre) was een bloedbad onder Indianen door de Amerikaanse cavalerie op 29 december 1890, in het plaatsje Wounded Knee in South Dakota.

In 1890 hadden de Noord-Amerikaanse Indianen feitelijk al het onderspit gedolven tegen de blanken. Een deel van hen leefde onder erbarmelijke omstandigheden in het Pine Ridge reservaat. Ze raakten in de ban van twee mystici. In Nevada voorspelde de pacifistische Paiute indiaan Wovoka de Indianen een herboren en paradijselijke Aarde zonder blanken, en met terugkeer van alle overledenen, als de Indianen voortaan oprecht zouden leven, geen alcohol meer zouden drinken en zichzelf ritueel zouden reinigen.

Schoppende Beer, een Sioux-indiaan van de Miniconjou Lakota, die in het Pine Ridge reservaat leefde, reisde naar Wovoka om kennis te nemen van diens religie, gaf er zijn eigen draai aan, en voorspelde de uitroeiing van de blanken. Speciale hemden – heilig geworden door een rituele geestesdans – zouden bescherming bieden tegen de kogels van de blanken.

lees verder