Portaal:New York (stad)/Bezienswaardigheid uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Federal Hall, gevestigd op 26 Wall Street in New York fungeerde als het eerste capitool van de Verenigde Staten en was de plaats waar George Washington als eerste president werd geïnaugureerd in 1789. Het is ook de plaats waar de Bill of Rights werd aangenomen. Het originele gebouw werd afgebroken in de negentiende eeuw en vervangen door het huidige bouwwerk, dat dienstdeed als het eerste Amerikaanse douanekantoor. Vandaag de dag is het een monument en wordt het onderhouden als een museum om de historische gebeurtenissen in het gebouw te gedenken.

St. Patrick's Cathedral
St. Patrick's Cathedral

Saint Patrick's Cathedral staat aan Fifth Avenue ter hoogte van de 50th Street van Manhattan in New York, bereikbaar vanaf metrostation Rockefeller Center. Deze Rooms-Katholieke kathedraal behoort tot de grootste ter wereld. Hij is 110 m lang en 58 m breed. Hij wordt gebruikt voor huwelijken en andere evenementen. Het schip is 36 m hoog en 16 m breed. De twee spitse torens zijn ruim 100 meter hoog. De voorzijde heeft drie bronzen deuren.

Wall Street is een straat in "Lower Manhattan", het zuidelijkste gedeelte van het eiland Manhattan, dat het hart van New York vormt.

Wall Street ("Muurstraat") is genoemd naar de muur die Peter Stuyvesant, de Nederlandse gouverneur van Nieuw-Amsterdam, in 1656 liet bouwen tegen aanvallen van Indianen. De straat heette aanvankelijk dan ook de Walstraat. De muur werd al snel overbodig door de snelheid waarmee New York zich uitbreidde en is al lang afgebroken.

Ellis Island
Ellis Island

Ellis Island is een eiland in de haven van New York en New Jersey, dat eind 19e en begin 20e eeuw dienst deed als grenspost voor aankomende nieuwe immigranten die zich in de Verenigde Staten wilden vestigden. Voor 1892 vonden de hier uitgevoerde controle plaats in Castle Clinton op Lower Manhattan onder de jurisdictie van de staat New York. Tussen 1 januari 1892 en november 1954 kwamen in totaal zo'n 12 miljoen immigranten door de poorten van het verwerkingscentrum op Ellis Island. Immigranten die hier per boot aankwamen moesten onder andere een medische keuring ondergaan alvorens zij tot de VS werden toegelaten.

Central Park, New York
Central Park, New York

Central Park is een stadspark in New York. Het is het bekendste park van de Verenigde Staten. Het park strekt zich uit van 59th tot 110th Street en heeft een totale oppervlakte van 341 hectare. Meer dan 20 miljoen mensen bezoeken jaarlijks het park. Het duurde 16 jaar om het park te bouwen en in 1965 werd het officieel een historisch monument en in 1974 een New York City Monument.

Het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld (Engels: Statue of Liberty) is een standbeeld in de haven van New York. Het staat symbool voor het welkom heten van iedereen: terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten. Het 46 meter hoge beeld (93 meter als je de sokkel ook meerekent) was een geschenk van Frankrijk, ter ere van het eeuwfeest van de onafhankelijkheidsverklaring en als teken van vriendschap. Op de plaquette in haar linkerhand staat "JULY IV MDCCLXXVI" de datum (4 juli 1776) van de onafhankelijkheidsverklaring. Het beeld werd in juni 1886 geplaatst. Het is ontworpen door de Franse beeldhouwer Frederic Bartholdi, wiens moeder Marie Bartholdi ervoor model stond.

Broadway 1909
Broadway 1909

Broadway is een van de grote straten in Manhattan (New York). Het gedeelte van de straat bij Times Square huisvest veel theaters die een altijd veranderend scala aan commerciële, op grote schaal gemaakte toneelstukken biedt, en dan met name musicals. Dit gedeelte van Broadway, ook wel bekend als The Great White Way, is een beroemde trekpleister voor miljoenen toeristen uit de hele wereld. Meedoen in een succesvolle Broadway-musical wordt gezien als het ultieme succes voor zangers en acteurs. De jaarlijkse Tony-uitreiking geeft prijzen aan de meest succesvolle nieuwe shows en revivals. In 2004 stond de eerste Nederlandse musicalactrice op Broadway op de planken. Pia Douwes speelde de rol van Velma Kelly in de musical Chicago.