Portaal:Steden/Uitgelicht stad Internationaal/1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gezicht op Praag
Gezicht op Praag

Praag (Tsjechisch: Praha) is de hoofdstad van Tsjechië en vormt tevens een Tsjechische regio. Voordien was het de hoofdstad van Tsjecho-Slowakije. Praag telt bij benadering 1.210.000 inwoners, en heeft een oppervlakte van 496 km².

Reeds in 880 werd er in Praag een burcht gesticht door hertog Bořivoj van de dynastie der Přemysliden. Deze burcht lijkt echter helemaal niet op de huidige Praagse burcht. Het is onder andere via deze dynastie dat het christendom tot in deze streken komt. Het huidige Praag ontstond in 1784, toen vier stadjes werden verenigd door keizer Jozef II:

In 1918 viel het polyetnische Oostenrijk-Hongarije uiteen. Praag werd de hoofdstad van een onafhankelijk Tsjecho-Slowakije. Tijdens het interbellum onderhield Praag nauwe banden met Parijs. Alexander Dubček streefde in 1968 een communisme met een menselijk gezicht na. Dat humane socialisme kwam tot een hoogtepunt in de Praagse Lente. De Russische troepen, samen met troepen van 4 andere Warschaupact leden, vielen Tsjechoslovakije binnen, en maakten een einde aan de Praagse lente op 21 augustus 1968. De Tsjechen en Slowaken moesten tot 1989 wachten vooraleer de Fluwelen Revolutie een einde maakte aan het communisme in hun land. Op 1 januari 1993 viel het land uiteen in Tsjechië en Slowakije. Praag is sindsdien de hoofdstad van de nieuwe Tsjechische Republiek.

Momenteel is Praag een toeristische trekpleister. Voor de toeristen zijn er vele (oude en nieuwe) bezienswaardigheden, grote winkelstraten, en daarnaast komen velen om in de voetsporen te treden van een van Praags bekendste inwoners: de schrijver Franz Kafka. Met de auto is Praag gemakkelijk bereikbaar. Daarnaast is er een vliegveld, en kan men de stad per (nacht)trein of touringcar bereiken. De binnenstad zelf is wat minder geschikt voor autoverkeer, maar het netwerk van trams en metro functioneert prima.