Pringles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pringles chips

Pringles is een chipsmerk, oorspronkelijk van Procter & Gamble.

Het verscheen op de Amerikaanse markt in 1967 (als "Pringle's") en in 2000 op de Nederlandse. De chips zelf worden ook "Pringles" genoemd (als meervoud van "Pringle"): een metonymie.

De chips worden voor de Europese markt geproduceerd in Mechelen.

Pringles hebben een vorm die lijkt op die van aardappelchips maar ze worden, net als veel andere chips, gemaakt door aardappelpuree met een vorm samen te persen. Ze worden verpakt in een kartonnen koker. Pringles hebben hun bekendheid deels te danken aan hun uitzonderlijke (zadelvormige) hyperbolische paraboloïde-vorm.

Smaken en soorten van Pringles[bewerken]

De gewone Pringles van 200 gram zijn er in de smaken: Original, Paprika, Sour cream & Onion, Hot & Spicy, Cheese & Onion, Cheese, Salt & Vinegar en Texas BBQ Sauce. Sinds 2006 zijn er zes van de gewone Pringles vernieuwd, in een nieuwe doos van 170 gram. Dit betreft de smaken: Original, Paprika, Sour cream & Onion, Hot & Spicy, Cheese & Onion en Salt & Vinegar.

Ook bestaat er de Pringles Pop And Go. Dit zijn dozen van 43 gram en zijn verkrijgbaar in vier smaken o.a. in de bioscoop. Deze smaken zijn: Original, Paprika, Sour cream & Onion en Hot & Spicy.

Sinds 2004 zijn er Pringles Dippers van 170 gram verkrijgbaar in vier smaken: Original, Sour cream & Onion, Nacho Cheese en Pinch of Pepper.

Voor deze Dippers zijn ook zeven Dips van 300 gram: Cool Curry, Fiery Salsa, Salsa Heaven, Sour Cream & Chive, Sweet Thai, Sweet & Sour en Sun-Dried Tomato.

De Pringles Mini's zijn kleine pakjes Pringles als tussendoortje in de smaken: Original, Sour cream & Onion en Salt & Vinegar.

Sinds 2006 zijn er ook Pringles Delight met 33% minder vet in de smaken: Original, Sour cream & Onion, Red Pepper, Greek Style Cheese en Spicy Thai.

In 2009 is er een nieuwe lijn gelanceerd, genaamd Pringles Extreme, met de volgende smaken: Flamin'chilli Sauce, Fiery Wasabi, Exploding Cheese & Chilli en Smokin' Ribs.

Pringoooals[bewerken]

Als het Nederlands elftal meedoet aan een EK- of WK-voetbal zijn er tijdelijk Pringoooals verkrijgbaar. Dit zijn Paprika-chips die in een specials voetbalverpakking zitten. Hieraan zijn vaak acties gekoppeld, waarmee voetbalgerelateerde artikelen te winnen zijn.

Verkoop[bewerken]

Pringles was het laatste voedingsmerk van Procter & Gamble. Dit bedrijf wenste zich te concentreren op haar core business van huishoudelijke en verzorgingsproducten en zocht een koper voor de Pringles Snack Business. In april 2011 werd een overeenkomst gesloten met Diamond Foods uit Californië, dat walnoten en popcorn verkoopt. Maar toen er, op 9 februari 2012, een boekhoudschandaal bij dat laatste bedrijf aan het licht kwam[1], ging de verkoop niet door. Kort daarna, op 15 februari 2012 raakte dan bekend dat de Kellogg Company Pringles zou kopen voor een bedrag van 2,7 miljard dollar.[2]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties