Puzzel (spelgenre)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het puzzelgenre is een videospelgenre dat de nadruk legt op het oplossen van puzzels. De soorten puzzels die opgelost kunnen worden, testen probleemoplosvaardigheden zoals logica, strategie, het herkennen van patronen en het compleet maken van woorden. Om het nog moeilijker te maken wordt er in sommige spellen tijdsdruk toegepast, of andere actie-elementen.[1]

In sommige puzzelspellen krijgt de speler blokken of stukken die ze op een juiste manier moeten reorganiseren, zoals in Tetris en Brix. Tetris, gemaakt in 1985, wordt gezien als één van de belangrijkste puzzelspellen in de gamegeschiedenis en heeft vele vervolgen, varianten en klonen gekregen vanwege het "vallende blok"-concept.[2] Er zijn ook hedendaagse spellen waarbij het voornamelijk over puzzels oplossen gaat. Een zeer bekend voorbeeld hiervan is Portal. Andere spellen tonen van tevoren bepaalde spelborden en/of stukken en dagen de speler uit om de puzzel op te lossen door het doel te bereiken (Bomberman, The Incredible Machine). Puzzelspellen zijn vaak makkelijk te maken en zijn op de meeste consoles te vinden.

In action-adventurespellen zitten vaak puzzelelementen. Voorbeelden hiervan zijn Resident Evil en de The Legend of Zelda-serie. Mijnenveger is noemenswaardig, vanwege de bekendheid (het spel wordt onder andere gebundeld met het Microsoft Windows-besturingssysteem, veel uitgaven van Linux, en bij sommige oudere varianten van Palm OS).

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Rollings, Andrew; Ernest Adams, Fundamentals of Game Design, Prentice Hall, 2006
  2. Miller, Skyler. The History of Puzzle Games: Tetris". GameSpot UK Geraadpleegd op 2007-09-18