Pyriproxyfen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pyriproxyfen
Structuurformule en molecuulmodel
Pyriproxyfen.svg
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C20H19NO3
IUPAC-naam (RS)-4-phenoxyphenyl-2-(2-pyridyloxy)propyl ether

(RS)-2-[1-(4-phenoxyphenoxy)propan-2-yloxy]pyridine

Molmassa 321.369 g/mol
CAS-nummer 95737-68-1
Fysische eigenschappen
Dichtheid 1,2 g/cm³
Smeltpunt 46 °C
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Pyriproxyfen is een insecticide uit de groep van de Insect Groei Remmers (IGR), meer specifiek een juveniel hormoon-analoog.

Pyriproxyfen wordt gebruikt bij de bestrijding van vlooien bij honden en katten, maar is ook werkzaam tegen luizen en teken. De stof wordt in de handel gebracht onder de naam Exil Twinspot (Emax), Cyclio (Virbac). In Exil Tick Off Combispray (Emax) wordt pyriproxyfen gecombineerd met een adulticide middel (permethrin), dat ook volwassen exemplaren doodt.

Werking[bewerken]

Pyriproxyfen is een juveniel hormoon-analoog, het bootst juveniel hormoon van bepaalde insecten na. Juveniel hormoon reguleert de groei en de metamorfose van insecten. Als een insectenlarve deze stof opneemt, werkt de metamorfose niet meer en kunnen larvale stadia niet meer volwassen worden. Juveniele hormonen hebben ook een ovicide effect (eidodend) als volwassen insecten ermee in contact komen. De eieren komen dan niet meer uit en verschrompelen.

Toediening[bewerken]

De toediening van pyriproxyfen gebeurt bij honden en katten via een spot-on op de huid of via een spray op de vacht (alleen voor de hond).