Replica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Replica van de Santa María, het schip van Christoffel Columbus.

Een replica is een nauwkeurig nagemaakte kopie van een voorwerp.

Zo worden er replica's van archeologica, schilderijen, beeldhouwwerken, auto's en historische gebouwen gemaakt. Replica's van kunstvoorwerpen worden getoond, omdat het originele voorwerp op een speciale manier moet worden bewaard. Dit is dan te kostbaar of te kwetsbaar om te tonen. Een voorbeeld zijn de rotstekeningen van Lascaux. Grote bouwwerken die bij bijvoorbeeld militaire conflicten verloren gingen worden soms ook als replica's herbouwd, zoals het Birmese Mandalaypaleis.

Replica's van apparaten van historisch belang worden vaak gemaakt om ze ten toon te stellen, omdat het oorspronkelijke voorwerp verloren is gegaan of niet beschikbaar is. Zo bevinden zich in een luchtvaartmuseum replica's van de eerste vliegtuigen. Ook van het VOC-schip de Batavia is een replica gemaakt.

Musici die oude muziek op een authentieke wijze willen uitvoeren, gebruiken wel replica's van oude instrumenten, bijvoorbeeld van een viola da gamba, een fortepiano of een klavecimbel.

Soms worden replica's gemaakt als "eerbetoon" aan de prestaties van een bepaald persoon, bijvoorbeeld een auto- of motorcoureur. Er worden zowel replica-motorfietsen van bekende racemotoren als ook replica-helmen verkocht.

Zie ook[bewerken]