Resolutie 1566 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1566
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 8 oktober 2004
Nr. vergadering 5053
Code S/RES/1566
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Maatregelen tegen terrorisme
Beslissing Richtte een werkgroep op voor maatregelen tegen terroristen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Angola Angola · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië
De Australische ambassade in Indonesië daags na de bomaanslag erop op 9 september 2004.

Resolutie 1566 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 8 oktober 2004 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen en richtte een werkgroep op voor maatregelen tegen terrorisme.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad bracht resolutie 1540 in herinnering. Ze bevestigde ook de strijd tegen terrorisme en was bezorgd om het stijgende aantal slachtoffers ervan.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Raad veroordeelde alle terreurdaden, ongeacht hun motivatie en wanneer en door wie ze gepleegd werden, als een ernstige bedreiging van de vrede en de veiligheid. Alle landen werden opgeroepen mee te werken aan de strijd tegen terrorisme. Ook internationale organisaties werden opgeroepen meer samen te werken met de VN en diens Antiterrorismecomité aan de uitvoering van resolutie 1373 uit 2001. Dat Comité werd opgedragen landen te bezoeken om beter op die uitvoering toe te zien.

Er werd ook een werkgroep opgericht die aanbevelingen die de Veiligheidsraad ontving inzake praktische maatregelen tegen terroristen om hen te berechten, hun middelen te bevriezen, hun bewegingsvrijheid in te perken en te voorkomen dat ze aan wapens kunnen komen te overwegen en procedures voor de uitvoering van die maatregelen op te stellen. De werkgroep werd gevraagd om ook na te denken ove een internationaal compensatiefonds voor de slachtoffers van terreurdaden.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1566 op de Engelstalige Wikisource.