Resolutie 1552 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1552
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 27 juli 2004
Nr. vergadering 5011
Code S/RES/1552
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Congolese burgeroorlog
Beslissing Verlengde het wapenembargo en het onderzoek naar de schendingen ervan.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Angola Angola · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië

Resolutie 1552 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 27 juli 2004. De resolutie verlengde het wapenembargo tegen Congo-Kinshasa en het onderzoek naar de schendingen ervan.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Congolese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1994 braken in de Democratische Republiek Congo etnische onlusten uit die onder meer werden veroorzaakt door de vluchtelingenstroom uit de buurlanden Rwanda en Burundi. In 1997 beëindigden rebellen de lange dictatuur van Mobutu en werd Kabila de nieuwe president. In 1998 escaleerde de burgeroorlog toen andere rebellen Kabila probeerden te verjagen. Zij zagen zich gesteund door Rwanda en Oeganda. Toen hij in 2001 omkwam bij een mislukte staatsgreep werd hij opgevolgd door zijn zoon. Onder buitenlandse druk werd afgesproken verkiezingen te houden die plaatsvonden in 2006 en gewonnen werden door Kabila. Intussen zijn nog steeds rebellen actief in het oosten van Congo en blijft de situatie er gespannen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad zei nog steeds bezorgd te zijn over de gewapende groepen en milities in het oosten van de Democratische Republiek Congo die de hele regio onveilig maakten. Ze veroordeelde ook de illegale wapenhandel naar Congo en was vastbesloten nauw toe te zien op het wapenembargo.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad herhaalde haar eisen uit resolutie 1493 (°15: de MONUC-vredesmissie niet hinderen; °18: geen steun aan gewapende groepen; °19: volledige toegang voor de militaire waarnemers van MONUC tot onder meer havens, luchthavens, legerbases en grensovergangen). Omdat de partijen hier niet aan voldeden werden de genomen maatregelen (r.1493-°20: een wapenembargo tegen alle gewapende groepen en milities in Noord- en Zuid-Kivu en Ituri; r.1533: een comité en een panel van experts dat onderzoek deed naar de schendingen van dat embargo) verlengd tot 31 juli 2005.

De secretaris-generaal werd aldus gevraagd opnieuw een groep van experts op te richten voor een periode tot 31 januari 2005. Die experts werden gevraagd voor 15 december te rapporteren over de uitvoering van de genomen maatregelen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1552 op de Engelstalige Wikisource.