Resolutie 1825 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1825
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 23 juli 2008
Nr. vergadering 5941
Code S/RES/1825
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Nepalese burgeroorlog
Beslissing Verlengde de UNMIN-vredesmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2008
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van België België · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Libië Libië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Vietnam Vietnam
De Nepalese vlag.

Resolutie 1825 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 23 juli 2008 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen en verlengde de VN-vredesmissie in Nepal met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Nepalese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen de Communistische Partij van Nepal, of de maoïsten, in 1996 uitgesloten werd, nam ze de wapens op tegen de autoritaire monarchie die Nepal toen was, met als doel de stichting van een volksrepubliek. Dit conflict duurde tot 2006 en kostte zo'n 13.000 levens. In november 2006 werd een vredesakkoord gesloten en op vraag van Nepal werd in januari 2007 de VN-Missie in Nepal opgericht om op de uitvoering ervan toe te zien. Eind 2007 besloot het Nepalese parlement de monarchie af te schaffen en werd het land een republiek.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2006 was in Nepal een vredesakkoord getekend dat stipuleerde om het staakt-het-vuren om te zetten in een permanente vrede. Op 10 april 2008 waren met succes de verkiezingen voor de overeengekomen grondwetgevende vergadering gehouden.

Nepal had per brief gevraagd de UNMIN-missie in het land opnieuw met zes maanden te verlengen. Die had reeds twee fasen van het verificatieproces voltooid.

Zodoende werd de UNMIN-vredesmissie verlengd tot 23 januari 2009. De missie keek toe op en beheerde wapens en troepen en ondersteunde op die manier de voltooiing van het vredesproces. Alle partijen werden opgeroepen gebruik te maken van de missie.

De Veiligheidsraad stond ook achter de aanbeveling van de secretaris-generaal Ban Ki-moon om UNMIN geleidelijk af te bouwen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]