Resolutie 1831 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1831
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 19 augustus 2008
Nr. vergadering 5957
Code S/RES/1831
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Somalische burgeroorlog
Beslissing Verlengde de autorisatie van de AU-vredesmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2008
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van België België · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Libië Libië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Vietnam Vietnam
Somalië en de Afrikaanse Unie.

Resolutie 1831 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 19 augustus 2008 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen en verlengde de autorisatie van de AU-vredesmacht in Somalië met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1960 werden de voormalige kolonies Brits Somaliland en Italiaans Somaliland onafhankelijk en samengevoegd tot Somalië. In 1969 greep het leger de macht en werd Somalië een socialistisch-islamitisch land. In de jaren 1980 leidde het verzet tegen het totalitair geworden regime tot een burgeroorlog en in 1991 viel het centrale regime. Vanaf dan beheersten verschillende groeperingen elk een deel van het land en enkele delen scheurden zich ook af van Somalië. In 2006 werd het grootste deel van Somalië veroverd door de Unie van Islamitische Rechtbanken. Op het einde van dat jaar werden zij echter door troepen uit buurland Ethiopië verjaagd. In 2008 werd piraterij voor de kust een groot probleem.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad bevestigde haar veroordeling van al het geweld om het vreedzame politieke proces in Somalië te hinderen. Op 19 augustus 2008 was een akkoord getekend tussen de Tijdelijke Federale Overheid en de Alliantie voor de Herliberalisatie van Somalië. Dat akkoord vroeg de VN om een internationale stabilisatiemacht van bevriende landen uitgezonderd de buurlanden te autoriseren. De Veiligheidsraad zelf was bereid ten gepaste tijde een VN-vredesmacht te laten overnemen van de AMISOM-vredesmacht van de Afrikaanse Unie.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De autorisatie van de AU-lidstaten om een missie in Somalië te behouden werd opnieuw met 6 maanden verlengd. Deze mocht al het nodige doen om belangrijke infrastructuur en humanitaire hulpverlening te beschermen. Ook werd de AU-macht gevraagd te helpen met de terugtrekking van andere buitenlandse troepen in Somalië.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]