Resolutie 88 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 88
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 8 november 1950
Nr. vergadering 520
Code S/RES/88
Stemming
voor
8
onth.
1
tegen
2
Onderwerp Koreaanse Oorlog
Beslissing Chinezen uitnodigen op de discussie van een rapport.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1950
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Cuba Cuba · Vlag van Ecuador (1900-2009) Ecuador · Vlag van Vlag van Egypte 1922-1952 Egypte · Vlag van India India · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië
Resolutie 88 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 88 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de voorlaatste resolutie van de Raad in 1950. Ze werd aanvaard met acht stemmen voor, twee stemmen van China en Cuba tegen en één onthouding van Egypte.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Koreaanse Oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1950 bezette Noord-Korea het merendeel van Zuid-Korea. De VN steunden Zuid-Korea en vormden een internationaal commando om het land bij te staan. Het commando slaagde erin de Noord-Koreanen ver terug te dringen. Maar toen mengden de Chinezen zich in de strijd en zij dwongen op hun beurt de VN-troepen weer terug.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad besloot − in overeenstemming met regel °39 van de procedures − een vertegenwoordiger van de Volksrepubliek China uit te nodigen om aanwezig te zijn bij de discussie over het speciale rapport van het VN-Commando in Korea.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 88 op de Engelstalige Wikisource.