Roel Vermeulen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roel Vermeulen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Rudolf Cornelis Henricus Vermeulen
Geboren 14 oktober 1970
Made
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Website Website UU
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Roel Vermeulen (Made, 14 oktober 1970) is een Nederlandse wetenschapper op het gebied van Milieu-epidemiologie en Exposoom analyse [1][2][3][4][5] aan de Universiteit Utrecht en bij de afdeling Volksgezondheid van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Zijn wetenschappelijk onderzoek richt zich op omgevingsrisicofactoren voor kanker en neurologische ziekten, met een sterke nadruk op de integratie van epidemiologie, hoogwaardige blootstellingsbeoordeling en moleculaire biologie in multidisciplinaire onderzoeken.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Roel Vermeulen studeerde Milieuwetenschappen aan de Wageningen University & Research en promoveerde in 2001 aan de Universiteit Utrecht.[6] In zijn 6 jaar als onderzoeker aan het National Cancer Institute (NCI) in de Verenigde Staten onderzocht hij de relatie tussen omgevingsfactoren, moleculaire veranderingen en het ontstaan van kanker.[7][8][9][10] In 2006 kwam hij terug naar de Universiteit Utrecht.

Vermeulen is sinds januari 2020 directeur van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) en een van de initiatiefnemers van de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven (DKH GSL).[11] Tevens bekleedt hij een gasthoogleraarschap bij het Imperial College London, London, UK. Roel Vermeulen heeft in internationale commissies gediend waaronder de WHO en het National Toxicology Program in de VS. Hij was in de periode 2009-2021 lid van de Gezondheidsraad[12] en leidt momenteel het consortium Exposome-NL[13] en het Europese onderzoeksproject EXPANSE, gefinancierd met respectievelijk een NWO Zwaartekracht en Horizon 2020 Grant. Ook is hij coördinator van de Utrecht Exposome Hub.[14]

Op 26 maart 2021 sprak Roel Vermeulen ter gelegenheid van de 385ste verjaardag (Dies natalis) van de Universiteit Utrecht de Diesrede uit.[15]

Eerbewijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Alice Hamilton award (2013)
  • Charles C. Shepard Science Award (2012)
  • Thomas Bedford Memorial Prize (2011/2012)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]