Sagarmatha (Suske en Wiske)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sagarmatha
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 182
Scenario Paul Geerts
Tekeningen Paul Geerts
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

Sagarmatha is een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Paul Geerts en gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 10 februari 1989 tot en met 23 juni 1989. De eerste albumuitgave was in juni 1989.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit verhaal speelt zich af op de volgende locaties:

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

In dit verhaal komen de volgende personages voor:

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het sneeuwt en Jerom gaat werken voor het Wereld Natuur Fonds hij kan Lambik nog net redden als hij met een sleetje voor een vrachtwagen terechtkomt. Er valt een kist uit de vrachtwagen en er staat een tentje in de tuin. Op tv is een documentaire over de Belgische Mount Everest expeditie van de winter van 1988-1989. De volgende ochtend blijken alle meubels verdwenen te zijn en de vrienden zien nog net het tentje met de tv verdwijnen. Lambik duikt in het tentje en bevriest onmiddellijk, de vrienden ontdooien hem en hij duikt opnieuw in de tent. Wiske duikt hem achterna en beide staat opeens in winterse bergen, Suske en tante Sidonia ontdekken dat ze verdwenen zijn. Ze kruipen in het tentje en zien Lambik en Wiske en roepen dat ze terug moeten komen. Tante Sidonia krijgt een zenuwtoeval en Jerom komt langs, ze besluiten met een uitrusting naar de Himalaya te gaan. De meubels uit tante Sidonia’s huis staan in de sneeuw en ze vinden Lambik en Wiske in een kleerkast. In een tent worden de twee weer op temperatuur gebracht en Jerom vertelt dat er alleen een vergadering was over de bedreiging van de zwarte neushoorn, hij had er niks te doen. Lambik gaat ’s nachts op zoek naar eten en komt bij een beer terecht, Jerom kan hem de volgende ochtend redden maar Wiske krijgt last van hoogteziekte. De vrienden gaan naar beneden en komen bij monniken terecht, ze gaan met hen naar het klooster van Tenpode. De hoofdlama schrikt als hij het verhaal van de vrienden hoort en vertelt dat de godin drie zonen had. Er wordt een deur geopend die nog nooit daarvoor open was en de vrienden zien een thangka. Op de thangka staat de geboorte en het leven van Sagarmatha, een wolk verscheen en daarna veel regen. De regen vormde sneeuw en Sagarmatha ontstond, zij moest op de aarde passen als hoogste berg. Ze voelde zich alleen en haar tranen werden haar zonen, Bato is het spoor, Pani is water, Phokhari is meer. Khang-ri is een slechte god, deze piek spuugt tijdens de stormen richting Sagarmatha en dit vormde zijn zonen. Eenmaal per jaar moet er verslag uitgebracht worden over de toestand van de wereld, maar de zonen van Khang-ri proberen de godenzonen hun terugtocht te beletten.

Sagarmatha is niet zichtbaar en de hoofdlama vertelt dat hij de vrienden in vertrouwen neemt omdat zij blijkbaar zijn benaderd door de godenzonen. De meegenomen huisraad is een offer voor de berg, de vrienden overnachten in het klooster maar het gesprek is afgeluisterd door een monnik. ’s Nachts is er een enorm lawaai en er vliegen rotsblokken rond het klooster, de monniken mediteren en een oude monnik vertelt in trance over onheil, drie knapen en drie demonen en een wit licht. De rotsen gaan weer stilliggen en de vrienden bieden aan de zonen op hun terugtocht naar Sagarmatha te begeleiden. Ze krijgen witte sjaaltjes als bewijs voor vriendschap en een geel koordje zal beschermen tegen kwaad. Ze moeten de gebedshaantjes goed zichtbaar dragen. Lambik valt in een gat en vindt een tv. Ze gaan naar de uitlopers van de Khumbugletsjer en drinken er boterthee. Er vliegen weer rotsen door de lucht en tante Sidonia verstuikt haar enkel. Wiske blijft bij haar en de mannen komen bij de ijsval. Jerom verslaat de demonen en Suske klimt op een rots, de zoontjes zijn erg moe. Jerom haalt tante Sidonia en Wiske op, maar Lambik laat per ongeluk de demonen vrij en Jerom haast zich terug. De demonen kunnen tante Sidonia ontvoeren en ze wordt in een grot gesleurd, Jerom gaat haar zoeken. Suske, Wiske en Lambik klimmen met stijgijzers een wand op, maar de demonen verschijnen weer. Lambik veroorzaakt een lawine en de demonen storten mee naar beneden en komen onder de sneeuw terecht. Wiske valt in een kloof en Lambik en Suske zien dan Sagarmatha, die wit licht uitstraalt. De Khang-ri blaast een sneeuwstorm in haar richting, maar Sagarmatha gaat door en haalt Wiske uit de kloof. De vrienden worden dan bedankt voor hun steun en door de godin naar huis getoverd.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal is ook in het Engels uitgegeven in de Spike & Suzy-reeks (Sagarmatha).

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
De Standaard / Het Nieuwsblad 122 10 februari 1989 - 23 juni 1989 De speelgoedspiegel De bezeten bezitter
Het Nieuwsblad van het Zuiden 104 De speelgoedspiegel De bezeten bezitter
Limburgs Dagblad 28 mei 1989 - 1 oktober 1989
Het Binnenhof 62 4 augustus 1989 - 11 december 1989 De speelgoedspiegel De bezeten bezitter
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vierkleurenreeks 220 juni 1989 De speelgoedspiegel De rinoramp
Uitgave voor Himalaya-expeditie juni 1989
Suske en Wiske Collectie 40 1991
Rode plus reeks 2 30 1994 De parel in de lotusbloem De kleurenkladder