Sal (Kaapverdië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sal
Eiland van Kaapverdië
CV Santa Maria.PNG
Locatie
Land Kaapverdië
Eilandengroep Barlavento, Kaapverdische eilanden
Algemeen
Oppervlakte 216 km²
Inwoners (2010) 25.779[1]
Hoofdplaats Espargos
Lengte 30 km
Breedte 12 km
Hoogste punt Monte Vermelho (406 m)
Detailkaart
Bela-vista-net-Sal-map.jpg
Sal
Gemeente in Kaapverdië Vlag van Kaapverdië
Sal (Kaapverdië)
Sal (Kaapverdië)
Eiland Sal
Coördinaten 16° 5′ NB, 22° 48′ WL
Algemeen
Oppervlakte 216 km²
Inwoners 25.779 [2]
Foto's
Sal Cape Verde Santa Maria house.jpg
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Sal (of Ilha do Sal) is één van de eilanden van Kaapverdië, behorend tot de Barlavento-groep, de Bovenwindse Eilanden. Het heeft een oppervlakte van 216 km² en telt 25.779 inwoners[3].
Sal is ook een van de 22 gemeentes van Kaapverdië. De hoofdplaats van de gemeente is de stad Espargos, dat ongeveer in het midden van het eiland ligt.

Op Sal bevindt zich het eerste internationale vliegveld van Kaapverdië, het Aeroporto International Amilcar Cabral.

Geografie[bewerken]

Plaatsen op het eiland[bewerken]

Het eiland Sal is voor statistische doeleinden opgedeeld in de volgende plaatsen:

  • Palmeira
  • Pedra De Lume

Landschap[bewerken]

Het eiland heeft een vrij vlak landschap en weinig vegetatie. Toch zijn er ook een aantal, door vulcanische activiteit ontstane, bergen en is in de omgeving van Espargos landbouw van enkele gewassen mogelijk. Er heerst een erg droog steppeklimaat. Er groeien vooral veel lage struiken en grassen met name langs droge rivierbeddingen waarbij de gewassen hun water ondergronds betrekken.

Klimaat[bewerken]

Sal heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde maandtemperatuur bedraagt minimaal 18-24 graden en maximaal 24-29 graden. Er valt weinig regen (6 dagen per jaar, het meeste in de maanden augustus en september). De luchtvochtigheid bedraagt 70 tot 77%.[4]

Economie[bewerken]

De belangrijkste inkomstenbron is het toerisme. Daarnaast is er zoutwinning en visserij. Veel goederen moeten worden geimporteerd waardoor het prijsniveau relatief hoog is. Drinkwater is schaars en de meeste huizen bezitten geen waterleiding. Tankwagens vullen een centraal waterpunt in de stad of dorp waar de bewoners een jerrycan met water kunnen vullen. Dit water is echter niet drinkbaar zonder het eerst gekookt te hebben. De hotels zijn wel voorzien van waterleiding maar ook dat water is niet drinkbaar. Op het eiland is een installatie aanwezig die van zout zeewater zoet water kan maken.

Toerisme[bewerken]

Het eiland wordt door steeds meer toeristen bezocht: trekpleister is vooral het acht kilometer lange witte zandstrand. De voornaamste toeristenplaats is Santa Maria in het zuiden. Er zijn mogelijkheden voor windsurfen, duiksport, waterscooteren, zeilen en vissen.

Infrastructuur en verkeer[bewerken]

Er is maar één geasfalteerde "snel" weg die loopt van Espargos naar Santa Maria en ook langs de luchthaven loopt. In deze weg bevinden zich een aantal rotondes. Verder zijn er een aantal met klinkers bestraten wegen. Behalve de taxi is er op het eiland geen openbaar vervoer. Wel bestaan er voor de arbeiders groepsvervoerbussen.

Geboren[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties