Sam Neill

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sam Neill
Sam Neill, 2010.
Algemene informatie
Geboortenaam Nigel John Dermot Neill
Geboren Omagh, 14 september 1947
Land Verenigd Koninkrijk
Nieuw-Zeeland
Werk
Pseudoniem John Dermot
Jaren actief 1975-
Beroep acteur, filmregisseur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sam Neill (Omagh (Noord-Ierland), 14 september 1947) is een Nieuw-Zeelands acteur en regisseur, geboren als Nigel John Dermot Neill.

Neill woonde in zijn jonge jaren in Noord-Ierland. In 1953 verhuisden zijn ouders en de familie terug naar het Zuidereiland, Nieuw-Zeeland, waar hij de naam "Sam" kreeg. Hij ging naar verschillende kostscholen en studeerde Engelse literatuur aan de universiteiten van Canterbury en Victoria. Na zijn afstuderen acteerde hij bij de New Zealand Players en andere theatergroepen.

Gedurende zes jaar was hij regisseur, scenarioschrijver en editor voor de New Zealand National Film Unit. Neill begon zijn acteercarrière in de televisieserie The Sullivans, waarna hij via de Nieuw-Zeelandse film Sleeping Dogs (1977) en het Australische My Brilliant Career de rol van Damien mocht spelen in Omen III: The Final Conflict.

Acteur James Mason haalde Neill naar Engeland en bezorgde hem in 1981 een rol in The Final Conflict. Neill verhuisde prompt naar Engeland, waar hij onder andere speelde in de televisiefilm Ivanhoe en de hoofdrol speelde in de gerenommeerde miniserie Reilly: Ace of Spies, waarvoor hij de BAFTA voor beste acteur in een televisieserie won.

Er was even sprake van dat Neill de rol van James Bond zou overnemen van Roger Moore, maar Albert R. Broccoli, de producent van alle Bondfilms, zag meer in Timothy Dalton.

In de jaren tachtig maakte Neill twee films met actrice Meryl Streep en regisseur Fred Schepisi, Plenty uit 1985 en A Cry in the Dark uit 1988. Zijn meest bekende film uit die tijd is de thriller Dead Calm uit 1989. De film zou de internationale doorbraak van Nicole Kidman betekenen.

1993 was een topjaar voor Neill. Hij speelde paleontoloog dr. Alan Grant in de megablockbuster Jurassic Park van Steven Spielberg. Ook was hij te zien als de echtgenoot van Holly Hunter in het bejubelde The Piano. Deze twee rollen maakten hem wereldberoemd.

Neill heeft een wijngaard met de naam "Two Paddocks" in Otago op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, waar hij inmiddels ook weer woont. Tevens heeft hij huizen in Sydney en Beverly Hills. Hij is goede vrienden met onder anderen mede-Nieuw-Zeelanders Neil en Tim Finn. Hij is sinds september 1989 getrouwd met Noriko Watanabe en heeft drie kinderen, onder wie een zoon (Tim) uit een eerder huwelijk met actrice Lisa Harrow. Ook heeft hij met Watanabe dochter Elena en een stiefdochter, Maiko. Het koppel is gescheiden sinds 2017.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]