Sebastiaankerk (Bierum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sebastiaankerk
De Sebastiaankerk van Bierum
De Sebastiaankerk van Bierum
Plaats Bierum
Monumentnummer  9465
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De op een wierde staande romanogotische Sebastiaankerk van Bierum is gebouwd in de 13e en 14e eeuw.

De kerk valt op door de grote steunbeer, die tegen de torenwand is gebouwd om verzakking te voorkomen. De Sebastiaankerk bezit als enige kerk in Groningen een compleet (gereduceerd) westwerk. Compleet wil in dit verband zeggen dat de toren met zijn zijvleugels een afzonderlijk bouwelement vormt waarvan de zijmuren aansluiten op het schip. Op de verdieping bevindt zich een kapel.

Interieur van de kerk

In de kerk zijn enkele opvallende schilderingen te zien, onder meer:

  • Sebastiaan, de beschermheilige van de kerk is afgebeeld in ridderuitmonstering met een pijl in zijn rechterhand.
  • Links naast Sebastiaan staat paus Gregorius de Grote met in zijn rechterhand een boek en in zijn linkerhand een staf.
  • In het koor is een afbeelding te zien van de heilige Catharina met folterrad, de tronende Christus (Majestas Domini) en Maria met Christuskind (van links naar rechts).

In het interieur bevindt zich een doopvont van Bentheimer zandsteen uit de 13e eeuw, die oorspronkelijk in de later afgebroken kerk van Toornwerd stond. De preekstoel dateert uit 1650 en werd na aanpassingen in 1950 in het koor geplaatst. De herenbank, met wapens van de bewoners van de borg Luinga, dateert eveneens uit de 17e eeuw. Een piscina is nog compleet aanwezig. De kerk is in het bezit van twee rouwborden. Het grootste rouwbord - voor Warmolt van Maneil (†1765) - hangt aan de noordwand. Het orgel, gebouwd door de orgelbouwers Heinrich Hermann Freytag en Frans Casper Schnitger jr., is gebouwd in 1792. Het werd geschonken aan de kerk door baron C. van Maneil en zijn vrouw J.P. Alberda van Bloemersma, bewoners van de borg Luinga, vlak achter de kerk.[1] Het orgel werd na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd door Mense Ruiter.

De kerk had in de Tweede Wereldoorlog veel te lijden onder het oorlogsgeweld. In de jaren na deze oorlog werd de kerk gerestaureerd. De kerk is erkend als een rijksmonument.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties

Voetnoten

Overige bronnen