Semieten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart met de verspreiding van de Semitische talen.

Het begrip Semiet slaat in neutrale zin op iemand die deel uitmaakt van een van de vele klassieke en hedendaagse Semitisch sprekende volkeren die leefden/leven in het huidige Midden-Oosten, Ethiopië en Noord-Somalië.

Het woord Semiet is van Sem afgeleid, in de oudheid beriepen de stammen in het Midden-Oosten zich op afstamming van Sem (Hebreeuws: Sjem), een van de drie zonen van Noach.

Naar hedendaagse inzichten, die vanuit een sterke interdependentie tussen taalgebruik en cultuur vertrekken, is de term Semiet ook geldig bij etnische en culturele beschrijvingen.

De Semitische talen vormen een sub-groep van de Afro-Aziatische talen.

Antisemitisme[bewerken]

Zowel de Israëlieten als de Ismaëlieten waren Semitische stammen. Op de stammentraditie werd eeuwen later teruggegrepen door de Joden te associëren met de Israëlieten en de Arabieren met de Ismaëlieten. Het gebruik van het woord semitisch in een dergelijke context is controversieel door de associatie met rassentheorieën.

Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben de rassentheorieën behoorlijk aan populariteit ingeboet, vooral betreffende de Joden waarvan door geheel Europa ongeveer zes miljoen door rassenvervolging werden vermoord. Zodoende wordt dit adjectief niet vaak meer gebruikt. Vooral in de Verenigde Staten is men veel vaker in etniciteiten, dus voluntaire culturele identiteiten, gaan denken. Waar men nog voluntair de oude rassencategorieën aanhoudt, vallen Joden en Arabieren nu onder 'Kaukasische'.

Een frappant gegeven is dat juist de Joden en Arabieren zelf, met enkele uitzonderingen onder woestijnculturen, door de geschiedenis zeer weinig om ras hebben gegeven. Bijvoorbeeld gearabiseerde Berbers zijn oorspronkelijk wel 'semieten'. Dat geldt (wellicht) ook voor de Noord-Indiase Joden die vrijwel allemaal naar Israël zijn geëmigreerd. En in de joodse ethnos is de belangrijkste leider en profeet, Mozes, met een Midianitische vrouw (Zipporah)[1] getrouwd.

Het antisemitisme, dat nu (maar ook voorheen) meestal haat en discriminatie specifiek tegen Joden betekent, op etnische, nationale, religieuze en/of rassen-achtergrond. Soms verbreedt men het concept, omdat taalkundig gezien dus ook andere 'semieten' eronder zouden vallen.

Noten[bewerken]

  1. Exodus 2:21